Slaapkwaliteit kinderen gerelateerd aan slapeloosheid moeder

Facebooktwitterlinkedinmail

4 september 2017 – Kinderen met een moeder die insomnia-symptomen vertoont, hebben vaak zelf ook last van een verstoorde nachtrust en slapeloosheid. Dit blijkt uit een onderzoek onder ongeveer 200 Zwitserse basisschoolkinderen en hun ouders, uitgevoerd door de universiteit van Basel en de universiteit van Warwick, gepubliceerd in Sleep Medicine, zo staat op Nu.nl te lezen.

Van deze kinderen, in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar oud, werd middels EEG-apparatuur de hersenenactiviteit gedurende het slapen gemeten. De ouders werd gevraagd naar de kwaliteit van hun nachtrust. Ook moesten ze aangeven hoe hun kinderen doorgaans sliepen. Wanneer de moeder regelmatig slecht (in)slaapt, dan is de nachtrust van haar kind vaak ook korter of slapen ze lastiger in. Er werd geen verband aangetroffen tussen symptomen van slapeloosheid bij de vader en een potentiële slechte nachtrust van het kind.

Slechte sfeer in huis

Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat Zwitserse moeders gemiddeld meer tijd met hun kind doorbrengen dan de vaders. Vaak nemen kinderen ook het slaapgedrag van hun ouders over. Een slechte sfeer binnen het gezin kan de slaap in gevaar brengen, zoals een familieruzie die vlak voor het slapengaan plaatsvindt. Tot slot zouden ouders met weinig slaap wellicht doorgaans minder goed de nachtrust van hun kind(eren) in de gaten houden.

Bron: NU.nl

Dit bericht is 3685 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail