Betere nachtrust voor mensen met autisme door verzwaringsdekens

Facebooktwitterlinkedinmail

1 november 2021 – Uit studies blijkt dat 45-86% van de personen met autisme slaapproblemen heeft. Waarschijnlijk hebben die slaapproblemen invloed op het dagelijks leven. Een Zweedse studie onderzocht het effect van verzwaringsdekens.

De druk van het gewicht van de verzwaringsdeken wordt ook wel diepe-druk-stimulatie genoemd en zorgt voor een kalmerend, veilig en geborgen gevoel. Het onderzoek richtte zich op de slaap én dagelijkse activiteiten bij personen met autisme en/of ADHD. De data werden verzameld middels interviews met kinderen en volwassenen, die o.a. werd gevraagd naar waarom men de deken was gaan gebruiken, wat de invloed van de deken is op de nachtelijke en ochtend routines (zoals in slaap vallen; doorslapen; wakker worden en ontbijten) en de invloed op dagelijkse activiteiten zoals naar school of naar het werk gaan en huishoudelijke taken uitvoeren.

Voor 89% van de geïnterviewden verbeterde het gebruik van de deken de drie genoemde problemen. 59% gaf aan dat ze door het gebruik van de deken makkelijker in slaap vielen. 78% van de deelnemers gebruikte de deken elke nacht. Voor ongeveer de helft van de deelnemers verbeterde het gebruik van de deken hun dagelijkse routines, met name in de avond en in de ochtend. Deze resultaten sluiten aan bij de weinige studies die naar dit onderwerp verricht zijn.

Lees hier de samenvatting.

Bolic et al. (2021). The effectiveness of weighted blankets on sleep and everyday activities – A retrospective follow-up study of children and adults with attention deficit hyperactivity disorder and/or autism spectrum disorder. Scand J Occup Ther. 2021 Jun 29:1-11. Online ahead of print.

Bron: kenniscentrumphrenos.nl

 

Dit bericht is 3137 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail