2019 wordt overgangsjaar voor acute psychiatrie

Facebooktwitterlinkedinmail

26 november 2018 – Het jaar 2019 wordt een overgangsjaar voor de acute psychiatrie. In 2020 krijgt de acute psychiatrie een nieuwe vergoeding op basis van beschikbaarheid en wordt de Generieke Module Acute Psychiatrie ingevoerd. Het komend jaar wordt door zorgverzekeraars en ggz-aanbieders gebruikt om al te werken in de geest van deze veranderingen. De veranderingen zijn nodig om te zorgen voor goede acute psychiatrische voorzieningen in elke regio, zodat iedereen die dat nodig heeft acute psychiatrie kan krijgen.

In de afgelopen jaren is er veel ontwikkeld ter verbetering van de crisiszorg in de regio’s. Er zijn bijvoorbeeld crisisbeoordelingskamers bij de ggz gekomen, de samenwerking tussen ggz en de politie is verstevigd er zijn pilots voor passend vervoer van mensen met een psychische aandoening.

GGZ Nederland had gehoopt in 2019 een flinke stap te kunnen zetten met de vergoeding van de beschikbaarheid van de crisisdiensten. Dit gaat nu gebeuren in 2020. Dan wordt gewerkt via het nieuwe bekostigingsmodel van één budgethouder en één representerende verzekeraar in elke regio. 2019 kan door alle regionale partijen gebruikt worden om de samenwerking in de regionale keten acute ggz verder te verbeteren en van elkaar te leren.

Generieke module
GGZ Nederland en haar leden blijven streven naar het verlenen van passende geestelijke gezondheidszorg voor mensen die dat nodig hebben, zeker ook op momenten dat dit acuut is. De Generieke Module Acute Psychiatrie draagt bij aan tijdige en kwalitatief goede acute psychiatrie voor iedereen die dit nodig heeft. Het is een zorgstandaard met aandacht voor crisisdefinitie, verantwoordelijkheid voor overdrachtsmomenten en informatie-uitwisseling, vervoer door politie, eerste opvang en wachttijd op de crisisdienst.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2874 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail