Zorgverzekeringen vergelijken? Hier moet je op letten!

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2021 – Veel Nederlanders stappen aan het einde van het jaar over naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan voordelig zijn, omdat je bij een andere verzekeraar mogelijk een lagere premie betaalt. Overweeg je over te stappen? Ga hierbij dan niet over één nacht ijs. Als je dit wel doet, krijg je mogelijk al snel spijt van jouw keuze. Vergelijk zorgverzekeringen daarom altijd met elkaar voor dat je overstapt. Wij vertellen je in deze tekst waar je op moet letten bij zo’n vergelijking.

Hoeveel premie betaal je?
In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om zich te verzekeren voor zorgkosten. Daarom moet je minimaal een basisverzekering afsluiten. De invulling van deze verzekering is bij de meeste verzekeraars hetzelfde. Hierdoor denk je mogelijk dat je overal dezelfde premie betaalt. Toch is dit niet het geval. Er kunnen zelfs grote verschillen zitten in de premie. Kijk daarom goed naar de hoogte van de premie als je zorgverzekeraars met elkaar gaat vergelijken. Vergelijk je zorgverzekeraars met elkaar via een vergelijkingssite? Dan zie je vaak in één oogopslag hoeveel premie je per maand betaalt. Hierdoor wordt het een fluitje van een cent om de goedkoopste zorgverzekering te vinden.

Hoe zit het met de zorgkeuze?
Heb je een goedkope verzekering gevonden? Dan denk je mogelijk dat dit de beste zorgverzekering is. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Focus je daarom niet alleen maar op de hoogte van de premie, maar kijk ook naar andere zaken. Eén van de dingen waar je goed op moet letten, is de zorgkeuze. Sommige mensen denken dat zij overal terecht kunnen als zij zorg nodig hebben, maar dat is niet het geval. Zorgverzekeraars maken namelijk onderscheid tussen een natura- en restitutiepolis.

Kies je voor een zorgverzekering met naturapolis? Dan kun je terecht bij zorgverleners waarmee een zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Als je naar zo’n zorgverlener gaat, worden de kosten volledig vergoed. Ga je naar en niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan draai je zelf op voor een deel van de zorgkosten. Bij een restitutiepolis worden kosten volledig vergoed en heb je keuzevrijheid voor wat betreft zorgaanbieders. Gevolg hiervan is dat een zorgverzekering met restitutiepolis duurder is dan een zorgverzekering met naturapolis.

Welke service biedt een verzekeraar?
Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kijken de meeste mensen uitsluitend naar de premie. Hier valt wat voor te zeggen, want het is prettig als je voor weinig geld een zorgverzekering af kunt sluiten. Vergeet ook niet om naar de inhoud van de verzekering te kijken, want het is van belang dat je goed verzekerd bent. Tot slot raden wij je ook aan om naar de service te kijken die een verzekeraar biedt. Let bijvoorbeeld op de manier waarop je zorgkosten kunt declareren. Kun je online declareren? Dan bespaar je veel tijd en moeite bij het indienen van een declaratie.

 

Dit bericht is 3359 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail