Uitspraak hoger beroep Vereniging Afbouwmedicatie tegen VGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

1 december 2021 – Medicatie, zoals antidepressiva, kan het beste langzaam worden afgebouwd. Dit om, soms ernstige, klachten te voorkomen (onttrekkingsverschijnselen).  Om de benodigde kleine stappen te zetten zijn speciaal bereide, lagere doseringen vereist. Over de vergoeding voert de Vereniging Afbouwmedicatie een rechtszaak tegen VGZ en vandaag ontvingen zij de uitspraak in hoger beroep.

De stappen per week (niet bewezen effectief) worden door VGZ vergoed. De Vereniging Afbouwmedicatie vindt dat de stappen per dag (wel bewezen effectief) ook vergoed moeten worden. En zij niet alleen; een groot aantal hoogleraren hebben zich in deze zaak achter de Vereniging geschaard, omdat ze in de praktijk zien dat afbouwen met dagelijkse stappen voor een deel van de patiënten noodzakelijk is.

In de uitspraak vindt de Vereniging Afbouwmedicatie geen blijk van overweging van het Hof van onder meer dit belangrijke signaal. De Vereniging is bang dat verantwoord afbouwen alleen weggelegd zal blijven voor patiënten die taperingstrips (op dit moment de enige manier om stappen per dag te kunnen zetten) zelf kunnen betalen.

Zij zullen de medicatie die niet langer nodig is moeten blijven slikken, met alle bijwerkingen van dien. De Vereniging Afbouwmedicatie zal zich na deze uitspraken onder meer gaan bezighouden met dit financiële obstakel. Alle banken zijn benaderd met mee te denken over mogelijkheden voor minder draagkrachtigen. Ook zullen zij patiënten wijzen op fondsenwerving via crowdfunding etc.

Gelukkig vergoeden DSW en ENO (alleen antidepressiva) wel de afbouwmedicatie in taperingstrips die de arts aan de patiënt voorschrijft.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2016 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail