Armoedebestrijders en ombudsman verwachten toename schulden

Facebooktwitterlinkedinmail

12 juni 2020 – Zo’n 90 procent van de armoedebestrijders in Nederland verwacht door de coronacrisis een toename van de vraag naar hulp in verband met schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Armoedefonds naar de impact van de coronacrisis op armoedebestrijding.

Bijna de helft van de hulporganisaties ziet sinds het begin van de crisis een stijging van het aantal hulpvragen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om voedsel, speelgoed en schuldhulpverlening. Vooral gezinnen en alleenstaanden met kinderen hebben steeds vaker hulp nodig. Daarnaast melden zzp’ers zich meer aan voor hulp.

“Overheden, gemeenten en lokale hulporganisaties dienen zich niet alleen te focussen op de situatie nu, maar dienen vooral ook vooruit te kijken en zich voor te bereiden op de verwachte stroom van hulpvragen die in de nabije toekomst komen gaat. We roepen alle Nederlanders op om tijdig hulp te zoeken en financiële zorgen met een deskundige te delen. De eerste stap is om contact te zoeken met een lokale hulporganisatie. Armoede treft een groot deel van de bevolking. Mensen die het al moeilijk hadden, krijgen het nog moeilijker en nieuwe groepen die geen gebrek kenden, worden nu met te weinig inkomsten geconfronteerd. Dit is het moment om armoede bespreekbaar te maken en in Nederland het taboe erop te doorbreken”, zegt Irene Verspeek, woordvoerder van Stichting Armoedefonds

Ook uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat schuldenaren tegen allerlei problemen aanlopen als ze de weg naar de schuldsanering proberen te vinden. “Steeds meer burgers blijven met hun schulden zitten, hebben geen toekomstperspectief en belanden financieel en maatschappelijk – vaak voor lange tijd – op een zijspoor”, zegt ombudsman Reinier van Zutphen. “Door de coronacrisis komen nog veel meer burgers in problematische schulden terecht. Dat maakt de dalende instroom nog alarmerender en moeilijker te accepteren.”

Veel mensen met schulden kunnen niet voldoen aan de strenge toelatingseisen van de schuldsanering en dienen daarom geen verzoek in. De ombudsman stelt ook dat bewindvoerders die schuldenaren helpen met de financiële situatie en de administratie, hun cliënten actiever moeten helpen om bij de schuldsanering terecht te komen.

Bron: NOS.nl / Armoedefonds

Dit bericht is 2412 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail