Wat is de relatie tussen depressiviteit en ontstekingen? 

Facebooktwitterlinkedinmail

12 juni 2020  – Neerslachtigheid, slecht slapen, stemmingswisselingen en een uitgeblust gevoel. Veel mensen met een reumatische aandoening – zoals artrose, reumatoïde artritis en fibromyalgie – zullen deze symptomen misschien wel herkennen. Volgens professor Ed Bullmore van de Universiteit van Cambridge zijn de gewrichtsontstekingen de oorzaak van depressieve klachten bij reumapatiënten. Hij is er dan ook van overtuigd, dat depressiviteit geheel anders moet worden aangepakt dan nu het geval is. 

Ontstekingsremmers

Depressiviteit wordt behandeld met medicijnen die chemische stoffen in de hersenen stimuleren die helpen om de stemming te verbeteren. Een bekend voorbeeld daarvan is het ‘gelukshormoon’ serotonine. Bij reumatische aandoeningen spelen ontstekingen echter een grote rol. Bullmore is er dan ook stellig van overtuigd dat depressiviteit bij deze groep van patiënten behandeld moet worden met onstekingsremmers.

“Experimentele studies hebben uitgewezen, dat het immuunsysteem ook betrokken is bij het ontstaan van depressies. Depressieve mensen die verder gezond waren, reageerden goed op ontstekingsremmende geneesmiddelen. De stemming werd beter,” aldus het hoofd Psychiatrie van de Engelse Universiteit.

 ‘IJzeren Gordijn’

Tot voor kort waren wetenschappers er van overtuigd, dat de hersenen hermetisch van het immuunsysteem waren afgesloten achter een soort van ‘IJzeren Gordijn’. Nieuwe studies tonen echter aan dat zenuwcellen in het hersenweefsel toch in verbinding staan met het immuunsysteem.

“Dat betekent, dat de hersenen wel degelijk kunnen worden beïnvloed door een ontsteking,” zegt Bullmore. “Dat betekent ook, dat we anders moeten gaan aankijken tegen de scheiding tussen geestelijke en lichamelijk gezondheidszorg. Beide takken moet beter gaan samenwerken nu we weten dat ook ontstekingen depressies kunnen veroorzaken.”

Cytokines

Grote vraag is of depressies ontstekingen veroorzaken of dat het precies andersom is. Bekend is, dat bij veel reumapatiënten de geestelijke klachten zich na het ontstaan van de ziekte ontwikkelen. Een Zwitserse studie toont echter aan, dat bij langdurige depressiviteit de kans op reumatoïde artritis of artrose toeneemt. Bij een slechte gemoedstoestand blijkt de hoeveelheid cytokines in het lichaam toe te nemen. En deze eiwitten kunnen ontstekingsprocessen op gang brengen. Het goede nieuws is, dat het aantal reumatoïde artritispatiënten met depressieve klachten de afgelopen twee decennia van 20 tot 8 procent is afgenomen. Mogelijk komt dat door de nieuwe generatie medicijnen die effectiever de gewrichtsontstekingen bestrijden.

 Gewrichtskapsels

Bij mensen met artrose worden minder snel ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven. Toch ontstaan deze aandoening vrijwel altijd ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Dit veroorzaakt niet alleen de pijn en stijfheid, maar vergroot ook het risico op depressies. Volgens professor Ed Bullmore is het ook voor artrosepatiënten van groot belang om de ontstekingen in de gewrichten te bestrijden. Dat kan met ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) of met natuurlijke ontstekingsremmers die geen vervelende bijwerkingen geven. 

Bron : Telegraph.co.uk

Dit bericht is 10062 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail