18 januari 2021- De dagelijkse tol van COVID-19, gemeten aan de hand van nieuwe besmettingen en het groeiende aantal sterfgevallen, gaat voorbij aan een wat minder zichtbare reeks slachtoffers: het toenemende risico op psychische problemen onder zorgverleners die aan de frontlinie van de corona-pandemie werken.
Een nieuw onderzoek, geleid door wetenschappers van de University of Utah Health, toont aan dat meer dan de helft van de artsen, verpleegkundigen en hulpverleners die betrokken zijn bij COVID-19-zorg een of meer psychische problemen kunnen oplopen, waaronder acute traumatische stress, depressie, angst , problematisch alcoholgebruik en slapeloosheid. De onderzoekers ontdekten dat het risico op deze psychische aandoeningen vergelijkbaar was met de percentages die werden waargenomen tijdens natuurrampen, zoals 9/11 en de orkaan Katrina.
“Wat gezondheidswerkers nu meemaken is verwant aan huiselijke geweld”, zegt Andrew J. Smith, Ph.D., directeur van het U of U Health Occupational Trauma Program bij het Huntsman Mental Health Institute. “Hoewel de meerderheid van de zorgverleners en hulpverleners niet per se PTSS zal ontwikkelen, werken ze onder zware druk, dag in dag uit met alle stressgerelateerde gevolgen voor hun psychische gezondheid.”
De onderzoekers onderzochten tussen 1 april en 7 mei afgelopen jaar 571 gezondheidswerkers, waaronder 473 hulpverleners (brandweerlieden, politie, EMT’s) en 98 ziekenhuispersoneel (artsen, verpleegkundigen). In totaal bleek 56% van de respondenten tenminste last te hebben van één psychische stoornis. De prevalentie voor elke specifieke aandoening varieerde van 15% tot 30% van de respondenten, waarbij slapeloosheid en depressie bovenaan de lijst stonden.
Alcoholmisbruik was een ander punt van zorg. Ongeveer 36% van de gezondheidswerkers meldde riskant alcoholgebruik. Ter vergelijking: schattingen suggereren dat minder dan 21% van de artsen en 23% van de hulpverleners onder normale omstandigheden alcohol misbruikt. Verrassend genoeg voelden gezondheidswerkers in dit onderzoek zich minder angstig naarmate ze meer COVID-19-gevallen behandelden.
Vooruitkijkend bevinden de onderzoekers zich in de laatste fase van een vergelijkbaar maar groter onderzoek dat eind 2020 is uitgevoerd en waarvan ze hopen dat het op deze bevindingen zal voortbouwen. “Deze pandemie, hoe gruwelijk ze ook is, biedt ons de kans om de buitengewone mentale stress en spanningen waarmee zorgverleners momenteel te maken hebben, beter te begrijpen”, zegt Smith. “Met dat begrip kunnen we misschien manieren ontwikkelen om deze problemen te verminderen en zorgverleners en hulpverleners te helpen dit soort uitdagingen in de toekomst beter het hoofd te bieden.
Naast Dr. Smith hebben Hannah M. Wright, Tiffany M. Love en Scott A. Langenecker van University of Utah Health bijgedragen aan deze studie. Het onderzoek, “Pandemisch-gerelateerd psychisch gezondheidsrisico bij eerstelijnspersoneel”, werd gepubliceerd in de Journal of Psychiatric Research.
Bron: healthcare.utah.edu
Dit bericht is 2144 keer gelezen.