19 augustus 2020 – Dinsdag 10 september is Wereld Suïcide Preventie dag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn.
Doel van deze dag (een initiatief van de International Association for Suicide Prevention (IASP)) is het doorbreken van het stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. Op veel plekken branden mensen om 20.00 uur een kaars voor het raam. Het thema ‘zelfmoord’ wordt nog lang niet altijd open besproken, terwijl dat wel essentieel is voor het voorkomen ervan.
113 Zelfmoordpreventie is onder de indruk van de acties die door professionals, ervaringsdeskundigen, naasten en nabestaanden gehouden worden. Zelf publiceert de organisatie op 10 september een factsheet over Autisme en suïcidaliteit en een overzicht van suicidecijfers over 2018. Klik hier voor meer informatie.
Wat doet de GGD Amsterdam?
De GGD steunt een petitie van de Ivonne van de Ven Stichting en prof. Ad Kerkhof om suïcidepreventie een structurele plaats te geven in de basisopleiding van artsen, psychologen en andere hulpverleners. De projectleider Suïcidepreventie Amsterdam, Lyna Polikar, is lid van het comité van aanbeveling en nodigt collega’s en samenwerkingspartners uit ook te tekenen.
Daarnaast is er op 10 september een eenmalige vertoning van de documentaire ‘De onbegrijpelijke dood van Mitchel’ in het Ketelhuis. Lyna Polikar neemt deel aan het nagesprek. Meer informatie: www.ketelhuis.nl/
Suïcidepreventie in Amsterdam
De GGD heeft een integrale aanpak voor suïcidepreventie in Amsterdam. Het doel van het project is het verminderen van het aantal suïcides en suïcidepogingen in Amsterdam middels vroegsignalering en bespreekbaar maken van suïcidaliteit, toeleiding naar nazorg voor suïcidepogers, ondersteuning van nabestaanden én het beperken van toegang tot dodelijke middelen. Met succes, want in 2018 lag het aantal zelfdodingen in Amsterdam al voor het vierde jaar op rij onder het landelijk gemiddelde; zie Suïcidecijfers 2018.
Bron: ggd.amsterdam.nl / 113.nl
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).
Dit bericht is 2286 keer gelezen.