BackUp app vervangt zelfmoordpreventieapp 113Online

Facebooktwitterlinkedinmail

16 mei 2017 – 113 heeft sinds enige tijd de 113Online-app, ook wel bekend als de zelfmoordpreventie-app. Deze informatieve app is ooit ontwikkeld om praktische informatie en tips te delen over wat je kunt doen voor iemand die aan zelfmoord denkt. Met de lancering van een nieuwe naam, website en huisstijl is deze app gedateerd geraakt. De 113Online-app wordt daarom vervangen door een nieuwe app, de zogeheten BackUp app. Verwijder dus de oude app en installeer de verbeterde nieuwe app!

Wat is de BackUp app?
De BackUp app is een interactieve app die houvast kan bieden aan iemand die zelfmoordgedachten of -gevoelens heeft. De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken. Het interactieve aspect van BackUp maakt de app geschikt voor iemand die zich zorgen maakt om een ander met suïcidale gedachten of gevoelens. In de BackUp app kun je contacten kwijt, kaarten om moeilijke situaties herkennen en ermee om te gaan en je kunt alles verzamelen waarvan je een goed gevoel krijgt, van activiteiten tot muziek. Daarnaast kun je een Veiligheidsplan in de app zetten die je kan helpen een crisis te overbruggen. De BackUpbox is het interactieve deel van de app. Bekijk voor meer informatie onze pagina over de mogelijkheden van de BackUp app.

Totstandkoming app
Deze app is een kopie van de Belgische BackUp app die is ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) met de steun van de Vlaamse overheid. Stichting 113 is VLESP dankbaar voor het gebruiksrecht van een kopie van de app BackUp app.

Backup app in Google Store Backup app in app store Itunes

Tips voor het samen invullen van de BackUp app

De BackUp app is bedoeld om iemand met suïcidale gedachten een houvast te geven ten tijde van crisis. Het is raadzaam om de app in te vullen als de ander (nog) niet in crisis verkeert.

  • Geef geen kant-en-klare ideeën, maar laat deze zoveel mogelijk vanuit de persoon zelf komen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe ging het bij een vorige moeilijk moment? Wat heb je toen gedaan om rustig te worden of je beter te voelen? Wat hielp wel, wat hielp niet?’
  • Denk er goed over na of de voorgenomen stappen realistisch zijn. Is de ander daadwerkelijk in staat om op een moment van crisis deze stappen te ondernemen? Bespreek drempels voor en twijfels over de stappen.
  • Maak samen de stappen en acties zo concreet mogelijk.
  • Maak samen het Veiligheidsplan en evalueer deze regelmatig met elkaar om te kijken of alle stappen nog up-to-date zijn.

Bron: 113.nl

Dit bericht is 4660 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail