Prijswinnende docu ‘In het hoofd van mijn zusje’ over zelfdoding op NPO 3

Facebooktwitterlinkedinmail

1 mei 2018 – Zelfdoding is voor veel mensen een ongrijpbaar begrip. Toch is het doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Terwijl ze in de bloei van hun leven lijken te staan, besluiten ze toch om eruit te stappen. Een haast niet te begrijpen besluit. Hoe heeft dit zover kunnen komen? En welke impact heeft dit op de familieleden die achterblijven? 3Doc: In het hoofd van mijn zusje is op woensdag 2 mei te zien om 21.45 uur bij BNNVARA op NPO 3.

De zus van filmmaker Ingrid Kamerling leek aan de buitenkant een vrolijke en enthousiaste jonge vrouw te zijn, maar ging gebukt onder angsten en keuzestress. Op 24-jarige leeftijd besluit ze vlak voor haar diploma-uitreiking een einde aan haar leven te maken. Kamerling, die met veel vragen achterblijft, legt haar zoektocht naar het hoe en waarom van de zelfdoding van haar zusje vast in de documentaire ‘In het hoofd van mijn zusje’. Een kwetsbaar portret over het leven en de dood van een jonge vrouw.

Zelfdoding is voor veel mensen een ongrijpbaar begrip. Toch is het doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Terwijl ze in de bloei van hun leven lijken te staan, besluiten ze toch om eruit te stappen. Een haast niet te begrijpen besluit. Hoe heeft dit zover kunnen komen? En welke impact heeft dit op de familieleden die achterblijven? De zus van filmmaker Ingrid Kamerling leek aan de buitenkant een vrolijke en enthousiaste jonge vrouw te zijn, maar ging gebukt onder angsten en keuzestress. Op 24-jarige leeftijd besluit ze vlak voor haar diploma-uitreiking een einde aan haar leven te maken. Kamerling, die met veel vragen achterblijft, legt haar zoektocht naar het hoe en waarom van de zelfdoding van haar zusje vast in de documentaire ‘In het hoofd van mijn zusje’. Een kwetsbaar portret over het leven en de dood van een jonge vrouw.

In de documentaire probeert Ingrid Kamerling door middel van familievideo’s, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven van haar zus. In het hoofd van mijn zusje’ gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama. Het zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze huidige samenleving.

De documentaire ging in première in de Gouden Kalf Competitie op het Nederlands Film Festival 2016 en won daarna meerdere prijzen zoals zowel de jury- als de publieksprijs op het Perugia Film Festival in Italië en de ‘best documentary award’ op het International Film Festival Delhi. De documentaire maakte het afgelopen jaar veel los tijdens de uitverkochte vertoningen in 25 Nederlandse bioscopen, gevolgd door nagesprekken met jonge ervaringsdeskundigen.

‘3Doc: In het hoofd van mijn zusje’ is onderdeel van de #TrueSelfie-weken, waarmee NPO 3 in samenwerking met MIND Korrelatie psychische problemen onder jongeren bespreekbaar wil maken. Kijk voor meer informatie op de website

Bron: bnnvara.nl 

Denk je aan zelfmoord? Praat erover! Bel 0900-0113 of kijk op 113.nl

Dit bericht is 10151 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail