Enquête voor groot onderzoek naar OCD en TMS

Facebooktwitterlinkedinmail

18 augustus 2020 – Momenteel wordt een groot onderzoek in Nederland voorbereid naar transcraniële magnetische stimulatie (TMS) bij OCD. De onderzoekers willen meten of TMS de effecten van exposure-behandeling versterkt. Voorafgaand vragen zij u onderstaande korte enquête in te vullen.

Exposure en TMS
Exposure betekent letterlijk “blootstellen”. Bij exposure behandeling wordt u blootgesteld aan de angstopwekkende gedachte en/of handeling, waarbij ook dwanghandelingen worden afgebouwd (ook wel responspreventie genoemd). Dit leidt tot gewenning en afname van de angst.
Transcraniële magnetische hersenstimulatie, ofwel TMS, is een techniek die wordt gebruikt om de hersenen te stimuleren. Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van een sterk, pulserend magnetisch veld dat opgewekt wordt door een magneetspoel (zie afbeelding). Hierdoor kunnen bepaalde gebieden in de hersenen gestimuleerd worden van buitenaf terwijl u rustig op een stoel zit. TMS wordt al toegepast als behandeling van onder andere depressie.

Bij de behandeling van mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) zijn er aanwijzingen dat TMS het effect van de exposurebehandeling kan versterken. Voorafgaand aan elke exposure-behandelsessie, wordt TMS dan toegepast. TMS heeft weinig bijwerkingen en is daarom ook goed te combineren met andere behandelingen. In Nederland wordt TMS-behandeling voor OCD nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. De verwachting is dat dat in de toekomst wel zal gebeuren, maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.

De enquête
De onderzoekers zijn er benieuwd naar wat mensen met OCD denken over de verschillende behandelopties die we nu hebben. Zij zoeken mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis onderstaande korte vragenlijst in te vullen:

https://nl.surveymonkey.com/r/KW5JZ82

Het onderzoek
Het onderzoek zal uitgevoerd worden door een aantal universitaire medische centra en ggz-instellingen onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VU (prof. dr. Odile van den Heuvel en prof. dr. Ysbrand van der Werff). Mede-uitvoerders zijn: GGz InGeest, Radboudumc, Pro Persona en Maastricht UMC.

Bron nedkad.nl

Dit bericht is 2626 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail