Wel plek om mensen met psychische problemen te helpen, maar mag niet van Zilveren Kruis

Facebooktwitterlinkedinmail

6 januari 2023 – In Friesland is BuurtzorgT een van de weinige ggz-aanbieders met genoeg plek voor cliënten. Maar omdat ze volgens verzekeraar Zilveren Kruis de limiet hebben bereikt, moeten ze nieuwe cliënten doorverwijzen. Die komen dan terecht op een lange wachtlijst, zo meldt EenVandaag. 

Afgesproken was dat BuurtzorgT 2 miljoen euro in omzet mocht groeien, maar het is 4 miljoen euro geworden. Zilveren Kruis vindt dat dat niet de afspraak was en vergoedt die extra 2 miljoen niet. Daarom heeft BuurtzorgT nu een cliëntenstop moeten instellen tot eind januari.

Aan budgetten houden
“BuurtzorgT richt zich primair op ernstige psychiatrische problemen”, vertelt bestuurder Bas van Riet Paap. “We sluiten contracten met zorgverzekeraars en hebben nu helaas een discussie met Zilveren Kruis.”

“Zilveren Kruis wil aangeven: houd je aan het contract”, legt zorgeconoom Wim Groot uit. “Rond 2012 is er afgesproken dat er vooraf budgetten worden bepaald. Dan ga je nu niet zomaar het dubbele goedkeuren, zoals je ook voor een verbouwing aan je huis niet meteen zou zeggen: ‘Het geeft niet dat het dubbel zo duur is geworden.'” Volgens hem had BuurtZorgT eerder in gesprek moeten gaan met Zilveren Kruis of andere verzekeraars.

Bekijk hier hoe ggz-patiënt Charlotte de Jong nu op een wachtlijst terechtkomt.

Patiënten doorsturen
Maar daardoor kunnen veel kwetsbare ggz-patiënten nu niet direct geholpen worden en moeten ze worden doorgestuurd naar andere zorgaanbieders. Bij veel – zo niet alle – zorgaanbieders in de regio zijn lange wachttijden, oplopend van enkele maanden tot zelfs 9 maanden.

“Ik snap dat er een grens gesteld moet worden”, zegt Van Riep Paap van BuurtZorgT. “Maar we krijgen nu wel een ethische discussie. Wij hebben de behandelcapaciteit, maar verzekeraar Zilveren Kruis zegt: ‘Laat mensen maar op een wachtlijst staan.’ Dat voelt gek voor behandelaren, maar ook voor de premiebetaler. Vinden wij dat acceptabel?”

Bron en uitgebreid artikel : EenVandaag

Dit bericht is 1782 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail