Steeds meer zorgverzekeraars schrappen restitutiepolis voor de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

11 november 2023 – Het aantal zorgverzekeraars dat nog een restitutiepolis aanbiedt neemt snel af, zo meldt de NOS. Bij een restitutiepolis kunnen verzekerden zelf kiezen bij welke zorgaanbieder ze in behandeling willen. De zorgverzekeraar vergoedt deze zorg, ongeacht of die uitgekozen aanbieder een contract heeft met de verzekeraar. Ongeveer 5 % van de verzekerden heeft zo’n restitutiepolis. 

Een restitutiepolis wordt ook wel een polis met vrije keuze in zorgverleners genoemd. Met een restitutieverzekering krijg je namelijk bij elke zorgverlener een volledige vergoeding voor je zorg uit de basisverzekering. Of een vergoeding tot 100% van het wettelijke of marktconforme tarief. Behalve als het tarief onredelijk hoog is. Let op: een wettelijke eigen bijdrage of het eigen risico betaal je wel zelf.

Een restitutiepolis verschilt dus van een naturapolis. Bij een naturapolis krijg je geen volledige vergoeding bij alle zorgverleners. Als je naar een zorgverlener zonder contract gaat, betaal je met een naturapolis een bepaald percentage van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak duurder dan een naturaverzekering. Het prijsverschil tussen een polis met vrije keuze en een zonder is flink. Bij Menzis bijvoorbeeld 15 euro per maand (161,75 versus 146,75).

Drie zorgverzekeraars, CZ, Zilveren Kruis en Stad Holland, stoppen komend jaar met het volledig vergoeden van deze zorg van sommige aanbieders van ggz-zorg en wijkverpleging, in navolging op andere verzekeraars.  De belangrijkste reden dat zorgaanbieders hoger dan gemiddeld tarief berekenen voor niet-gecontracteerde zorg wat tot stijging van de zorgpremie zou leiden volgens CZ.

Zilveren Kruis ziet vooral dat nieuwe aanbieders  in de ggz zich richten op mensen met lichtere psychische problematiek. De wachtlijsten voor complexe ggz-zorg blijven  echter groeien.  Zilveren Kruis hoopt door te stoppen met alle zorg te vergoeden en aanbieders van zware ggz-zorg juist extra te belonen de wachtlijsten verminderen.

De drie zorgverzekeraars hebben voor 2024 wel een overgangsregeling voor de restitutiepolis. Verzekerden die dit jaar een restitutiepolis hebben en al gestart waren met een behandeling krijgen nog wel alles vergoed. In 2025 komt daar definitief een eind aan.

Bron en uitgebreid artikel : nos.nl 

Dit bericht is 2596 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail