Wat vertel je aan je werkgever over je psychische klachten?

Facebooktwitterlinkedinmail

31 oktober 2021 – 43 procent van de Nederlanders krijgt ergens in zijn leven een psychische aandoening.  Dat kunnen depressieve of angst klachten zijn of te maken hebben met een burn-out.  Als je het psychisch lastig hebt, heeft dat soms invloed op je werk. Maar wat vertel je aan je collega’s of aan je werkgever? En hoe open ben je over je psychische klachten?  NU.nl gaat op zoek naar antwoorden op die vragen. 

Evelien Brouwers hoogleraar Psychische Gezondheid en Werk aan Tilburg University deed onderzoek naar psychische problemen bij werknemers. Als je psychische  klachten hebt, is volgens Brouwers thuisblijven niet altijd de beste oplossing. Het werk kan  zorgen voor  afleiding, structuur en sociale contacten . Maar hoe open moet je zijn over je psychische gezondheid? Uit het onderzoek van Brouwers blijkt dat drie kwart van de werknemers open is over psychische problemen of dat zou willen zijn.

Werknemers zijn wel bang dat hun tijdelijk contract niet wordt verlengd als ze open zijn over hun psychische klachten.  Uit onderzoek van Brouwers blijkt dat 70 procent denkt dat een tijdelijk contract niet verlengd wordt en meer dan de helft van de ondervraagden vreest dat het hun carrièremogelijkheden zal verminderen.

Maar hoe besluit je of je open bent over je psychische klachten op het werk?  Daarvoor stel je twee vragen. “Beïnvloeden mijn psychische problemen mijn werk? As ik het vertel: heb ik er dan minder stress van? Als op beide vragen het antwoord ja is, ga dan het gesprek aan met je leidinggevende.

Het open zijn levert  voordelen op.  De werkgever kan aanpassingen doen waardoor het beter lukt om te blijven werken. Het creëert meer begrip en kan de werksfeer verbeteren.  Bovendien worstel je  niet meer alleen met je psychische klachten op je werk wat ook de stress kan verminderen.

Als je open bent over je psychische klachten vertel dan waar je problemen liggen en heb het bij voorkeur niet over een diagnose.  Mensen zijn snel geneigd daar hun eigen vooroordeel op te plakken.  Focus op je psychische klachten in relatie tot het werk  en vertel wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Als je het spannend vindt, oefen het gesprek dan van tevoren met iemand uit privé-omgeving.

Brouwers wil dat er bij bedrijven en in de maatschappij meer wordt meegedacht met werknemers als er iets aan de hand is. “43 procent krijgt ooit in zijn leven een psychische aandoening, tel daar mensen met lichamelijke klachten en iedereen die te maken krijgt met scheidingen, rouw en schulden bij op. Dan heeft iedereen in zijn leven wel ‘wat’. Daarom moeten we mensen niet uitsluiten, maar kijken naar wat iemand nodig heeft om het werk goed te kunnen doen.”

Bron en uitgebreid artikel : nu.nl 

Dit bericht is 4212 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail