Mensen met autisme die gelukkig zijn, hebben ook meer succes

Facebooktwitterlinkedinmail

1 november 2021 – Hoe vergaat het mensen met autisme in Nederland over een langere periode? Steeds een beetje beter – zo blijkt uit een recente studie van Anke Scheeren van het Nederlands Autisme Register. Maar er is ook een aanzienlijke groep voor wie dit niet geldt. Bestaat er een recept voor een gelukkig leven als je autisme hebt?

Hoe meet je of het goed gaat met iemand? In de wetenschap gebeurt dit doorgaans door te kijken naar belangrijke mijlpalen voor succes. Voor volwassenen zijn dat onder meer: een baan, een relatie, zelfstandige woonruimte en vriendschappen. Daarnaast vragen onderzoekers mensen ook simpelweg hoe gelukkig ze zich voelen.

Anke Scheeren, onderzoeker van het Nederlands Autisme Register (NAR), volgde zes jaar lang een grote groep Nederlandse volwassenen met autisme om te kijken hoe zij functioneren in de maatschappij. En hoe zij zich in deze periode ontwikkelen. Gaat het in de loop van de tijd beter? Of juist slechter? In totaal volgde Scheeren 917 volwassenen (425 mannen en 492 vrouwen) met autisme tussen de 18 en de 65 jaar. Allen zijn deelnemers van het NAR.

Met de meesten – 86 procent – gaat het redelijk tot zelfs heel goed. En in de loop van de tijd voelen zij zich bovendien steeds vaker gelukkig. Oudere volwassenen doen het beter dan jongvolwassenen. ‘Dat laatste is niet zo gek,’ zegt Scheeren. ‘Veel mijlpalen, zoals een baan en zelfstandige woonruimte, worden immers vaak pas wat later in het volwassen leven behaald. Uit ander onderzoek weten we bovendien dat vanaf de jonge volwassenheid autismekenmerken en mentale problemen vaak afnemen.’

Het positieve toekomstperspectief geldt niet voor iedereen. Met veertien procent van Scheerens deelnemersgroep gaat het zelfs ‘slecht tot zeer slecht’. Scheeren: ‘Dit is een risicogroep die het slechter doet. Zij hebben een lager IQ, meer bijkomende problemen, relatief veel autismekenmerken en ze zijn jonger.’

Het hele artikel uit het Autisme Magazine lezen over het onderzoek van Anke Scheeren? Lees hier verder.

Bron: nederlandsautismeregister.nl 

 

Dit bericht is 4786 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail