Mensen met ernstige psychiatrische aandoening komen na herstel vaak niet mee

Facebooktwitterlinkedinmail

3 januari 2018 – Veel mensen die zijn hersteld van een ernstige psychiatrische aandoening zoals een psychose kunnen daarna maatschappelijk niet goed meekomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse hoogleraar Stynke Castelein, schrijft Trouw.

Bijna negen op de tien voormalige patiënten hebben problemen die hen belemmeren om mee te komen in de maatschappij. Het gaat om problemen met persoonlijke hygiëne, zelfstandig wonen, sociale contacten en op het werk.

Schokkend
Castelein, hoogleraar herstelbe­vordering van ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniver­siteit Groningen, noemt de uitkomst van haar onderzoek schokkend. “Dat het zo erg is, was nog niet of nauwelijks ­bekend.”

Veel ex-patiënten belanden in een sociaal en emotioneel isolement, waar ze moeilijk uitkomen, zegt Castelein. Voor haar onderzoek volgde de hoogleraar vijf jaar lang ruim duizend patiënten.

Bij de helft van de deelnemers aan het onderzoek verdwenen de psychische klachten, zo bleek uit de onderzoeksresultaten. Dat is een redelijk goede score als je naar de stoornis, die vaak chronisch is, kijkt.

Over een derde vorm van herstel, persoonlijk herstel, dus hoe patiënten de balans hervinden na ontwrichting door psychische problemen, is nog te weinig bekend om conclusies te kunnen trekken, aldus Castelein.

Bron: nos.nl

Zie ook Maatschappelijk herstel van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen vraagt om brede aanpak

 

Dit bericht is 8596 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail