VNG zet veelgestelde vragen over Kindertelefoon en Sensoor op een rij

Facebooktwitterlinkedinmail

10 mei 2017 – In een ledenbrief gaf de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG)  uitleg wat gemeenten moeten doen om vanaf 2018 jaar de taken Kindertelefoon, Luisterend Oor en het Vertrouwenswerk Jeugd uit te kunnen voeren. Naar aanleiding hiervan kreeg de VNG vragen van gemeenten, die heeft de VNG op een rij gezet in een overzicht van veelgestelde vragen.

In de ledenbrief (verzonden op 7 april, zie onderaan dit bericht) verzochten we de gemeenten om vóór 1 juni de standaardovereenkomst voor de contractering van de landelijke organisaties Kindertelefoon, Sensoor en AKJ vertrouwenswerk in te vullen, te ondertekenen en te retourneren.

Achtergrond

In de periode 2015 t/m 2017 sloot de VNG in opdracht van de gemeenten overeenkomsten af met de drie organisaties. We financierden de overeenkomsten via een rechtstreekse uitname uit het Gemeentefonds. Maar het ministerie van BZK bepaalde dat met ingang van 2018 uitnames uit het Gemeentefonds niet langer zijn toegestaan omdat deze zich onttrekken aan de lokale democratische controle.

Besluit ALV

Vanaf 2018 gaat het budget naar de individuele gemeenten. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het Rijk het geld toevoegt aan de integratieuitkering of aan de algemene uitkering van het Gemeentefonds. De VNG stelde de Algemene ledenvergaderingen van juni en november 2016 voor om zaken te blijven doen met Kindertelefoon, Sensoor en AKJ . Daartoe moeten alle gemeenten een standaardovereenkomst met de organisaties afsluiten, de VNG faciliteert dit proces.

 >> Veelgestelde vragen en antwoorden contractering Sensoor, Kindertelefoon en AKJ << (pdf)

Meer informatie

Hieronder eerdere informatie over dit onderwerp.

Bron: vng.nl

Dit bericht is 2559 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail