Virtual reality therapie: zwemmen met dolfijnen

Facebooktwitterlinkedinmail

5191eafc53af6zwemmen-met-dolfijnen-01

11 mei 2016 – Psychiatrische patiënten in Groningen gaan als therapie met een VR-bril op virtueel zwemmen met dolfijnen.

Over een maand starten de eerste patiënten van het UMCG met de therapie, vertelt psychiater Wim Veling aan RTLz. “We beginnen op de afdeling psychiatrie, met mensen die zijn opgenomen voor bijvoorbeeld depressies, angststoornissen of psychoses. De patiënten zijn er erg nieuwsgierig naar. Het is een nieuwe techniek en uit eerdere ervaringen met virtual reality weten we dat het een hele krachtige ervaring is.

Veling heeft de film, die in Egypte is gemaakt door een kunstenares uit Leeuwarden, zelf al een paar keer gezien. “Het lijkt net alsof je echt in die omgeving bent, omgeven door dolfijnen. Het voelt echt. Al klopt het natuurlijk niet met al je zintuigen: je wordt niet nat en kunt ze bijvoorbeeld niet aanraken. Maar het is prachtig.”

De film is volgens hem heel ontspannend. En dat is ook het doel van de therapie. “Stress is vaak de aanjager van psychische klachten en de behandeling is dan ook deels gericht op het verkleinen van stress. Maar mensen met psychische problemen hebben vaak veel moeite om te ontspannen. De oefeningen die we daar nu voor hebben, lukken dan niet zo goed. Door de bril worden ze echt ondergedompeld in een ontspannende omgeving.”

Als de patiënten van het UMCG goed op de virtual reality therapie reageren, dan wil Veling hem beschikbaar maken voor een veel groter publiek, dat de bril dan ook thuis kan gebruiken. “Iedereen is wel eens gespannen. Dan is dit een mooie manier om wat relaxter te worden.”

Bron: bright.nl 

Dit bericht is 10568 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail