‘Door Samen Sterk zonder Stigma gaan we steeds met frisse energie verder’

Facebooktwitterlinkedinmail

15 juli 2021 – Samen Sterk zonder Stigma maakt psychische problematiek bespreekbaar op de werkvloer en zet hiervoor expertise, tools en trainingen in. Lisa Luchtenberg, projectmedewerker participatie bij de Universiteit Utrecht, vertelt over de pilot die het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht met Samen Sterk zonder Stigma aan ging. “Samen Sterk heeft ons geholpen een stevig medewerkersnetwerk diversiteit neer te zetten. Hun coaches weten ons steeds weer te inspireren.” 

Het medewerkersnetwerk van de twee organisaties UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht stond nog maar net in de startblokken toen bleek dat het wat stroef verliep. Het handboek Gezamenlijk in-zicht van Samen Sterk, dat ze op de site vonden, hielp hen het netwerk meer structuur te geven. De hulp die Samen Sterk vervolgens aanbood op het gebied van coaching nam het kernteam graag aan. Halverwege deze pilot praat Samen Sterk met Lisa Luchtenberg, projectmedewerker participatie bij de Universiteit Utrecht, over haar ervaringen van de afgelopen periode.

 Welke toegevoegde waarde heeft Samen Sterk voor jullie? 
“We krijgen hulp van een medewerker van Samen Sterk en van een man die zelf ervaring heeft met het opstarten van een medewerkersnetwerk. Ze reiken ons veel handvatten aan en denken mee hoe we bepaalde zaken aan kunnen pakken. Het netwerk dat we hebben opgericht is bedoeld voor twee organisaties, met elk eigen regeltjes. Goede communicatie is dan erg belangrijk. Samen Sterk helpt ons daar goed bij.”

Hoe helpt Samen Sterk met het op de kaart zetten van het netwerk? 
“Als idee om het netwerk steviger op de kaart te zetten, droeg Samen Sterk aan dat het goed zou zijn om een lanceringsbijeenkomst te organiseren. Vervolgens hebben we diverse actiegroepen opgericht die elk specifieke taken hebben, zoals dus die groep die de lanceringsbijeenkomst organiseert, een groep die nadenkt over wat er op de website moet komen en dergelijke. Ook hebben we een rolverdeling gemaakt met mensen die zich bezighouden met de financiën, de communicatie of bijvoorbeeld de voorzitter. Zo is er stapje voor stapje meer structuur gekomen.”

Waar staan jullie nu? 
“We zijn nu ongeveer halverwege de pilot en merken dat we na elke evaluatie met Samen Sterk weer geïnspireerd raken en met nieuwe, frisse energie doorgaan. We ervaren het als heel plezierig dat er vanuit twee perspectieven (eigen ervaring met het oprichten van een medewerkersnetwerk en vanuit organisatorische kant) invulling gegeven wordt aan de manier waarop ze ons coachen. Ze weten de gesprekken goed te leiden en goed door te vragen zodat ze passende hulp kunnen bieden. Door hen werken we steeds weer aan nieuwe doelen en is er structuur gekomen. Ze zijn voor ons de stok achter de deur om een stevig netwerk neer te zetten.”

Meer lezen?  
Samen Sterk heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar bedrijfsnetwerken voor medewerkers met een psychische aandoening. Op basis hiervan is een handboek ontwikkeld. Vraag deze aan als jij ook een netwerk wilt oprichten.

ProRail heeft dezelfde pilot met Samen Sterk gedaan. Zij zitten nu in de afrondende fase. Goof Lindijer van ProRail vertelt over zijn ervaringen met deze pilot

Bron: samensterkzonderstigma.nl

Dit bericht is 1797 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail