Onderzoek naar terugvalpreventie depressie zoekt deelnemers

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie, terugvalpreventie

4 april 2016 – Het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt terugvalpreventie bij depressie onder de titel ‘Werkingsmechanismen van terugvalpreventie bij depressie: een fMRI-studie’ en is op zoek naar deelnemers.

In dit onderzoek bestudeert het UMCG de mechanismen van terugvalpreventie bij depressie. Om de kwetsbaarheid voor terugval te begrijpen, vergelijken ze hoe de hersenen van mensen die depressief zijn geweest emotionele informatie verwerken ten opzichte van mensen die dat nooit zijn geweest. Onderzocht wordt hoe preventieve cognitieve therapie werkt en hoe het mogelijk de kans verkleint om terug te vallen in een nieuwe depressieve episode.

Doel van het onderzoek

Mensen die meermalen depressief zijn geweest, lopen kans om nog een keer depressief te worden.
In de NEW-PRIDE studie onderzoeken we hoe de hersenen omgaan met het verwerken van emotionele informatie.
We willen hierbij een vergelijking maken tussen mensen die meermalen depressief zijn geweest en mensen die nog nooit depressief zijn geweest. Deze vergelijking kan aanwijzingen geven over waarom mensen die depressief zijn geweest kwetsbaar zijn om dat nog eens te worden.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat wanneer mensen in de herstelde fase na een depressieve episode preventieve cognitieve therapie krijgen, de kans kleiner is dat ze terugvallen in een nieuwe depressieve episode. We onderzoeken hoe preventieve cognitieve therapie werkt, en hoe het komt dat mensen die preventieve cognitieve therapie krijgen minder kans lopen om weer depressief te worden.
Om in de toekomst effectievere behandelingen te kunnen ontwikkelen, willen we meer te weten komen over wat er in de hersenen gebeurt bij mensen die nu niet meer depressief zijn en die deze preventieve behandeling krijgen. Dit kan aanwijzingen geven over welke processen belangrijk zijn om de kwetsbaarheid voor depressie te verminderen.

Op de website depressiestudie.com vindt u meer informatie over het onderzoek en  het laatste nieuws.

Op dit moment is het UMCG op zoek naar deelnemers die in het verleden depressief zijn geweest en naar gezonde deelnemers.

De film die u hier ziet, informeert over de doelstellingen van de fMRI-studie naar de werkingsmechanismen van terugvalpreventie bij depressie en laat zien wat deelname aan de studie inhoudt.

Bron: depressiestudie.com

Dit bericht is 2963 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail