VGZ wint kort geding over afbouw antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2021 – Zorgverzekeraar VGZ heeft het kort geding over afbouw antidepressiva gewonnen. VGZ hoeft niet de afbouw van antidepressiva in dagelijkse stappen, de zogeheten taperingsstrips, te vergoeden. De rechtbank van Gelderland bepaalde dat de zorgverzekeraar mag kiezen voor andere methodes als die goedkoper zijn, zo meldt het Financieele Dagblad.

De Vereniging Afbouwmedicatie had een kort geding aangespannen tegen VGZ die volgens de vereniging de stap naar een betere gezondheid frustreert door de taperingsstrips niet te vergoeden.  Deze vorm van afbouwmedicatie zou veel minder ontwenningsverschijnselen veroorzaken bij patiënten.

Volgens VGZ is echter niet wetenschappelijk bewezen dat de taperingsstrips werken. De zorgverzekeraar vergoedt  alleen afbouwschema’s op weekbasis. Een woordvoerder van VGZ benadrukt tegenover het Financieele Dagblad dat VGZ zorgvuldige afbouw van antidepressiva ondersteunt.

Pauline Dinkelberg, voorzitter van de vereniging Afbouwmedicatie, zegt tegen het FD dat VGZ uitsluitend naar de financiën kijkt. In het kort geding pleitte de vereniging ervoor de medische voordelen zwaarder te laten wegen. Zonder succes.

 

Dit bericht is 2542 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail