‘Mentale gezondheid moet net zo cool zijn als lichamelijke gezondheid’

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2021 – Praten over je mentale gezondheid moet normaal en net zo cool worden als sporten. Dat is de visie waar Stichting MIND voor staat. In het kader van het tienjarig jubileum heeft PIDZ een donatie gedaan aan het project, MIND Young Studio.

Eigenlijk, zegt relatiemanager Sander Slootmaker, spitst MIND zich toe op heel Nederland. ,,Het gaat om een heel diffuse groep. Denk aan lichte of zware mentale problemen, je stemming of persoonlijkheid, de persoon zelf of juist een naaste.” Hoe ga je om met je broer met autisme, hoe ga je om met stress op je werk? Dat soort vragen komen bij de stichting aan bod. ,,Eigenlijk is het ontzettend breed”, aldus Slootmaker.

De jongerentak, MIND Young, richt zich specifiek op jongeren en hun mentale gezondheid. Bij het oprichten stond de vraag centraal: hoe bereik je deze doelgroep? Via school of social media. Daarom is Mind Young Studio in het leven geroepen, waar vijf jongeren tussen de 18 en 25 jaar ieder half jaar een maatschappelijke stagelopen en video’s maken over de psychische gezondheid. De makers krijgen de vrijheid om hun eigen ideeën te bedenken en uit te voeren. MIND Young Studio helpt in de vorm van professionele begeleiding bij het maken van de content.

Taboe

Volgens Slootmaker heerst er onder jongeren nog altijd een taboe over het praten over de mentale gezondheid. ,,Ons doel hiervan is om jongeren erop te wijzen dat dit onderwerp iedereen aan het hart gaat. Door hen het verhaal zelf te laten vertellen, komt het een stuk krachtiger over dan wanneer ik dat bijvoorbeeld zou doen”, vertelt Slootmaker aan de telefoon. ,,Maar ook om hen weer structuur en een podium te bieden waardoor zij weer kunnen meedoen in de maatschappij, een netwerk opbouwen en een start kunnen maken met hun carrière.” Zo heeft een aantal al een baan gevonden dankzij MIND Young Studio. ,,Dat maakt mij heel erg trots.”

“Door de jongeren voor de klas te zetten, maak je connectie en laat je zien dat heel normaal is om hierover te praten.”

Sander Slootmaker, MIND

Naast die tak bestaat er ook MIND Young Academy, waar de ervaringsdeskundigen voor de klas gaan staan om hun verhaal te delen. ,,Zeker op die leeftijd en dan hebben we het over de 14- en 15-jarigen praat je niet snel over dit onderwerp. Dat is natuurlijk helemaal niet stoer. Door de jongeren voor de klas te zetten, maak je connectie en laat je zien dat heel normaal is om hierover te praten. Het is eigenlijk heel erg cool om dat te doen. Door erover te praten, kun je makkelijker worden geholpen.” MIND wil hiermee het ijs breken.

Door de coronacrisis bleek het een stuk lastiger om bij scholen langs te gaan, maar de techniek bood oplossingen waardoor ook via livestreams de gastlessen konden worden gegeven. ,,We dachten dat de impact misschien verloren zou gaan omdat je niet voor de klas staat, maar we zijn heel erg tevreden over de uitkomst.” PIDZ wil de doelen van MIND steunen en deed daarom een donatie. 

Wat hebben jullie kunnen realiseren dankzij de gift?

,,Door de donatie van PIDZ hebben we ons programma van MIND Young Studio door kunnen zetten. De jongeren konden hun video’s blijven maken. Ook de MIND Young Academy heeft ook een boost gekregen. De ervaringsdeskundigen hebben zo hun verhaal kunnen blijven vertellen.”

Wat willen jullie nog verder realiseren?

,,Eind oktober keert ons jaarlijkse festival terug: Last Man Standing. Jongeren staan op een verhoging om aandacht te vragen voor psychische problemen. Dat kan een eigen verhaal zijn of het verhaal van iemand anders. Maar ook in samenwerking met omroep HUMAN en 3FM kunnen wij de #openupweek organiseren in het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid (zondag 10 oktober, red.) waar we bekende Nederlanders willen vragen hun verhaal over psychische gezondheid willen laten vertellen.”

“Waarom hebben we wel lichamelijke opvoeding, maar geen lessen over mentale gezondheid?”

Sander Slootmaker, MIND

Daar blijft het niet bij volgens Slootmaker, die ambities heeft met MIND. Zeker in coronatijd, verwacht hij, zal het aantal psychische klachten toenemen. Juist daarom vindt de relatiemanager het zo belangrijk om te blijven strijden voor meer aandacht, zodat de zelfredzaamheid wordt vergroot. ,,Daarom voeren we gesprekken met de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs om lessen over de mentale gezondheid ook in het curriculum op te nemen. Waarom hebben we wel lichamelijke opvoeding, maar geen lessen hierover? Dat kost waarschijnlijk nog jaren, maar we zijn strijdbaar.”

Bron: pidz.nl

Dit bericht is 2271 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail