Kort geding Vereniging Afbouwmedicatie en VGZ over vergoeding afbouw antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

22 juli 2021 – Vandaag zal de Vereniging Afbouwmedicatie het in de rechtszaal opnieuw opnemen voor patienten die hun antidepressiva veilig willen afbouwen met behulp van lagere doseringen.

De Vereniging Afbouwmedicatie heeft een kort geding aangespannen tegen VGZ die deze stap naar een betere gezondheid frustreert door afbouwmedicatie niet te vergoeden. Dat wil zeggen; alleen een bepaald vastomlijnd schema zegt te willen vergoeden (Voorbeeldtabel 3 uit het Multidisciplinair Document).

Veel patienten komen met hun arts tot de conclusie dat van dit schema afgeweken moet kunnen worden om de nodige aanpassingen te kunnen doen en daarmee ontrekkingsverschijnselen door te snel afbouwen, te voorkomen.

De opstellers (NHG, NVvP, KNMP en MIND) van het Multidisciplinair Document zijn uitgegaan van de flexibiliteit die maatwerk mogelijk maakt. Maar bijna drie jaar nadat dit document gelanceerd werd blijkt het helaas nodig om de rechter te vragen om een oordeel over de vergoeding van die op-maat voorgeschreven afbouwmedicatie.

Uitspraak wordt verwacht tussen 5 en 19 augustus a.s.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2338 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail