8 januari 2016 – Het is veel GGZ-aanbieders niet gelukt om voor 1 december 2015 de jaarrekening van 2014 op orde te hebben. Banken hebben door deze vertraging geen enkel idee van de financiële situaties van de instellingen. Dit meldt Zorgvisie.
Afgelopen zomer bleek al dat het tijdig in orde maken van de jaarrekening over 2014 de nodige problemen zou opleveren. Minster Schippers van Volksgezondheid heeft daarom de deadline aanzienlijk verlengd van 1 juni naar 1 december. Nu blijkt dat 13 van de 64 aanbieders in de curatieve GGZ de deadline niet hebben gehaald.
De voornaamste reden dat dit niet lukt, is de controle van declaraties. Samen met GGZ-aanbieders, zorgverzekeraars, accountants en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een lijst samengesteld waarmee de declaraties gecontroleerd moesten worden. Echter bleken de controlepunten op deze lijst niet altijd even duidelijk, waardoor verschillende interpretaties leidden tot onduidelijke resultaten.
Het gaat onder andere over de tijd tussen de doorverwijzing van een huisarts en het starten van de behandeling. Ook de tijd die een hoofdbehandelaar aan een patiënt mag wijden is een punt waarop onduidelijkheid bestaat. De facturen worden door zorgverzekeraars niet goedgekeurd, omdat zij bang zijn voor consequenties vanuit de NZa.
Door de vertraging in de jaarrekening is het voor banken lastig in te schatten of de aanbieder nog rendabel is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de 13 GGZ-aanbieders met vertraging een nieuwe deadline gegeven, waardoor ze tot 1 maart de tijd hebben om hun papieren in orde te maken. Het gaat in sommige gevallen om miljoenen euro’s aan declaraties die mogelijk terugbetaald moeten worden. De NZa heeft aangeboden te bemiddelen tussen de GGZ-aanbieders en zorgverzekeraars.
Bron: nationalezorggids.nl
Dit bericht is 2348 keer gelezen.