Verkiezingen: Nederland kan wel wat meer psychologie gebruiken!

Facebooktwitterlinkedinmail

2 maart 2017 – Nederland kan wel wat meer psychologie gebruiken! Het vakgebied Psychologie is belangrijk in de wereld van vandaag: voor politici, beleidsmakers en voor u, die een deskundig en constructief antwoord zoekt op de vragen van onze samenleving. In een gezonde maatschappij is de psycholoog toegankelijk en onafhankelijk.  U gaat stemmen en heeft welzijn voor een ieder hoog in het vaandel. Op woensdag 15 maart heeft Nederland de kans om een gezonde maatschappij wat dichterbij te brengen. Het Nederlands Instituut voor Psychologen zetten bij een aantal stellingen de standpunten van de grootste politieke partijen* op een rij;

Nederland mentaal gezond. Is dat betaalbaar?

U wilt mensen met psychische problemen vooruit helpen in de maatschappij. Dat valt niet altijd mee met alle regels en financiële beperkingen. Soms wilt u liever voorkomen dan genezen. Welke partij investeert mee in een mentaal gezond Nederland?

 • CDA: preventie is de beste investering om ervoor te zorgen dat mensen van jong tot oud, langer gezond blijven en de regie over hun eigen leven houden.
 • D66: wil mensen helpen om gezonder te worden. Wil werk maken van preventie en het bespreekbaar maken van psychische problemen, vooral ook onder jongeren en op de werkvloer.
 • GroenLinks: we investeren extra in preventie, waarbij het zowel om de gezondheid als het sociaal functioneren gaat.
 • PvdA: preventieve maatregelen die de gezondheid vergroten willen wij onderbrengen in het basispakket.
 • SP: we voeren een Nationaal ZorgFonds in, schaffen het eigen risico af en zorgen voor voldoende zorgpersoneel. Geestelijke gezondheidszorg komt voor iedereen in het zorgpakket.
 • VVD: iemand met een psychische aandoening moet in de samenleving kunnen blijven meedoen. Het is van belang dat er een betere samenwerking en aansluiting komt tussen de lichamelijke en psychische zorg.

Een zorgverzekeraar die uw diagnose bijstelt. Hoe gezond is dat?

De verzekeraar zit steeds vaker op de stoel van de behandelaar. Ook in de psychologie. Grote maatschappijen met een financieel oogmerk bepalen of een cliënt behandeld mag worden. Wat zeggen politieke partijen over de macht van de zorgverzekeraar?

 • CDA: begrens de zorgverzekeraar. Meer ruimte aan de echte zorgverleners, meer samenwerking en minder marktwerking.
 • D66: zorgverzekeraars verbieden meer gegevens bij zorginstellingen uit te vragen dan volgens het overeengekomen.
 • GroenLinks: de macht van de zorgverzekeraars is disproportioneel groot en dient meer in evenwicht gebracht te worden.
 • PdvA: wil een zorgstelsel waarin niet de markt maar de mensen centraal staan. Een einde maken aan de marktwerking en onnodige concurrentie.
 • SP: er komt een Nationaal ZorgFonds, de zorgverzekeraars hebben we niet meer nodig.
 • VVD: de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren en het kunnen vinden van betrouwbare en volledige informatie voor patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars zijn daarvoor goede eerste stappen.

Bekijk de overige stellingen en  standpunten op het thema psychologie hier.*
Met oa: Steeds meer starters hebben een burnout. Dat is niet normaal. Marginalisering van de professional, Diversiteit: bijzonder of vanzelfsprekend?

Stem direct via de verkiezingspoll

* Op veel van onze thema’s heeft de PVV geen standpunt, daarom komt de PVV nauwelijks voor in deze analyse.

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 7319 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail