1 maart 2017 – Woensdag 1 maart is het Self Injury Awareness Day, de dag dat wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor zelfbeschadiging. In 2016 hebben vrijwilligers van de hulplijn Sensoor 1725 gesprekken gevoerd over zelfbeschadiging. Met name jonge vrouwen wilden hier anoniem over praten.
Zelfbeschadiging is een uiting van psychische pijn waarbij mensen zichzelf verwonden. Bijvoorbeeld door zichzelf te krassen, te branden of door schadelijke stoffen in te nemen. Redenen waarom mensen in hun omgeving hierover niet willen of kunnen praten, zijn schaamte, schrikreactie van bijvoorbeeld ouders of vrienden en de angst voor afwijzing. De anonimiteit en 24/7 bereikbaarheid van Sensoor maken dat men hier op elk gewenst moment vertrouwelijk over kan praten. Lois, een jonge vrouw van 28 jaar, maakt wel eens gebruik van de hulplijn. Ze heeft angstaanvallen die op onvoorspelbare momenten opkomen, ook ’s nachts. Lois (gefingeerde naam) vertelt: ‘’Het begint met een onrustig gevoel. Als ik daar niets aan kan doen, ga ik hyperventileren, krijg ik druk op mijn borst en is het een warboel ik mijn hoofd. Ik kan niet meer normaal denken en er ontstaat paniek.’’ Zichzelf pijn doen was een van de manieren om weer grip op haar angst te krijgen. Lois: ‘’Het is fijn om naast mijn professionele hulp ook dag en nacht terecht te kunnen bij de vrijwilligers van de hulplijn. Ze schrikken nergens van en hebben begrip voor mijn verhaal.’’
Opvallend is dat in de maanden juni en juli het vaakst contact is geweest over zelfbeschadiging. Dit zou kunnen komen doordat men in die periode meer met de gevolgen ervan geconfronteerd wordt. Het merendeel van de mensen die bij Sensoor praten over zelfbeschadiging, is vrouw (88%) en bijna de helft is jonger dan 30 jaar. Met name de chat wordt gekozen om een luisterend oor te vinden met betrekking tot dit thema.
Luister naar psychische pijn
Een luisterend oor, met begrip en zonder oordeel, kan soms helpen de dwang tot verwonden onder controle te krijgen. Het zorgt voor het besef dat je er niet alleen voor staat. Er is altijd iemand om je verhaal aan te vertellen. Het isolement van taboe en schaamte wordt doorbroken en je voelt je gesteund om weerstand te bieden aan de dwang.
Omdat zelfbeschadiging veelal het gevolg is van een psychische stoornis, hebben de meeste mensen die zichzelf beschadigen, psychische hulp nodig. Vaak heeft men deze hulp ook. Wanneer deze hulp ontbreekt, maken vrijwilligers ook dit bespreekbaar.
Sensoor
Ruim 900 vrijwilligers van Sensoor zijn dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor. Alles wat er zich in een mensenleven kan voordoen, wordt hen toevertrouwd. Ze luisteren naar verdriet, eenzaamheid, zorgen en dus ook psychische pijn. De behoefte aan dit anoniem, luisterend oor is groot. Jaarlijks worden 250.000 gesprekken gevoerd per telefoon, chat en e-mail. De vrijwilligers van Sensoor zijn 24/7 te bereiken per telefoon: 0900-0767 (5 ct. p/m). Chat en e-mailhulp via: www.sensoor.nl. Op de website zijn ook de lokale telefoonnummers te vinden (lokaal tarief). Sensoor wordt gefinancierd door vrijwel alle Nederlandse gemeenten en ontvangst daarnaast giften van fondsen, bedrijven en kerken.
Bron: persbericht
Dit bericht is 5526 keer gelezen.