Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor coronacrisis

Facebooktwitterlinkedinmail

19 november 2020 – Bijna de helft van de jongeren van 18 tot 24 jaar zegt zich in onderzoek van bureau I&O Research slechter te voelen dan voor de coronacrisis. Dat is veel meer dan andere leeftijdsgroepen, waarbij iets meer dan een kwart zich slechter voelt.  

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van de NOS. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 13 november tot maandagochtend 16 november 2020, dus vóór de persconferentie van 17 november. Er werkten in totaal 2.290 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan dit onderzoek.

Saamhorigheid neemt af, eenzaamheidsgevoel neemt toe
In het begin van de coronacrisis was er sprake van meer saamhorigheidsgevoel dan daarvoor, dat voelde ruim de helft (54%) van de Nederlanders zo in april. In juni was dat al gedaald tot 41 procent. Nu is daar nog maar 23 procent van over. Het omgekeerde zien we voor het eenzaamheidsgevoel. In april voelde een kwart (24%) zich eenzamer dan voor de crisis, op dit moment is dat ruim een derde (37%).

Vooral jongeren voelen zich nu eenzamer dan voor de coronacrisis
Vooral onder jongeren nam het eenzaamheidsgevoel toe. In april was al een groter deel het eens met de stelling “Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis”, dat is nu nog sterker het geval. Maar liefst 69 procent van de jongeren onderschrijft deze stelling (tegen 37% gemiddeld). Van alle 25-plussers samen is ‘slechts’ 34 procent het eens met deze stelling .

Bijna helft jongeren voelt zich nu slechter dan voor de crisis
Op de vraag “hoe voelt u zich momenteel”? antwoordt 81 procent zeer goed tot goed. Maar als we doorvragen blijkt dat maar liefst een kwart zich nu minder goed voelt dan voor de crisis. Onder jongeren is dat bijna de helft.

Jongeren: van verveling tot depressie
Waarom voelen jongeren (18-24 jaar) zich zoveel slechter? In een toelichting zeggen ze dat ze zich vervelen, zich eenzaam voelen of depressief zijn. Veel jongeren missen de gezelligheid, de feestjes, hun sociale contacten. Maar vaak gaat het ook dieper, spreken ze van machteloosheid, stress, depressies. Ze vinden de lessen of colleges op afstand moeilijk en voelen zich niet gesteund. Iemand zegt: “Ik ben totaal alleen op emotioneel gebied en ik kan mijn opleiding niet goed volhouden zo.”

Verantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 13 november tot maandagochtend 16 november 2020.
Er werkten in totaal 2.290 Nederlanders mee aan dit onderzoek. Niet alle vragen zijn gesteld aan alle deelnemers. Bij vragen waarbij dit het geval is wordt de steekproefbasis ook vermeld. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Bron en uitgebreide resultaten van het onderzoek : ioresearch.nl

Dit bericht is 2232 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail