Kosten van autismezorg voor kinderen blinde vlek bij gemeenten

Facebooktwitterlinkedinmail

19 november 2020 – De tien grootste gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan de zorg voor kinderen met autisme. Dit staat verbetering van de zorg voor deze groep in de weg. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor. Ook blijkt uit navraag dat op landelijk niveau gemeenten en aanbieders van autismezorg geen harde gegevens hebben over de kwaliteit van de geleverde hulp.

De Monitor vroeg de tien grootste gemeenten hoeveel ze jaarlijks vergoeden aan autismezorg. Het gaat hierbij om behandelingen en therapieën voor kinderen tot 18 jaar, die sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 worden vergoed vanuit de gemeenten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat één tot anderhalf procent van de mensen autisme heeft. Geen van de tien grootste gemeenten blijkt bij te houden hoeveel ze uitgeven aan autismezorg.

Houden cijfers niet bij
Een greep uit de reacties: “Als gemeente Den Haag houden wij geen registraties bij van diagnoses en aandoeningen zoals ASS (Autisme Spectrum Stoornis, red.). De gevraagde informatie kan dus niet uit onze systemen worden gehaald.” Amsterdam: “Als gemeente registreren wij niet wat de klacht of diagnose is waarvoor een jeugdige behandeld wordt.” Eindhoven: “Wij kunnen de zorgkosten voor ASS niet apart benoemen.” Almere: “We houden in onze cijfers namelijk niet bij voor welke aandoening behandeling wordt ingezet.” Nijmegen: “We hebben er met een paar mensen naar gekeken, maar deze cijfers zijn helaas niet inzichtelijk te maken bij ons.”

Bekijk hier de uitzending van 16 november 2020

Honderden tips
De Monitor heeft meer dan tweehonderd tips binnengekregen van mensen die jarenlang zoeken naar de juiste behandeling voor hun kind met autisme of voor zichzelf. Het drijft ze vaak tot wanhoop. Er bestaan tientallen behandelingen voor mensen met autisme, waarvan er maar een aantal wetenschappelijk bewezen effectief zijn. Dat wil overigens níet zeggen dat cliënten geen baat hebben bij de overige behandelingen. Maar, blijkt uit navraag van De Monitor: landelijk hebben gemeenten en aanbieders van autismezorg geen harde gegevens over de kwaliteit van de geleverde hulp. Tom van Yperen van het Nederlands Jeugd Instituut: “Het zou wenselijk zijn als er meer informatie beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor ouders met kinderen met ernstige gedragsproblemen, dat die kunnen zien op de website van de gemeente bij welke instellingen ze terecht zouden kunnen en over welke behandelingen cliënten tevreden zijn.”

Bron en uitgebreid artikel op demonitor.kro-ncrv.nl 

 

 

Dit bericht is 1990 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail