Utrecht contracteert succesvol project met ervaringsdeskundigen

Facebooktwitterlinkedinmail

17 februari 2020 – Het Recovery College  in Utrecht waar mensen die ervaring hebben met een psychische aandoening of een verslaving anderen met dezelfde problemen helpen is een groot succes. De gemeente Utrecht heeft het Recovery College nu voor negen jaar gecontracteerd om met hun ervaringsdeskundigen hulp en begeleiding te bieden aan mensen met psychische aandoeningen, zowel in de stad Utrecht, maar ook voor de regio’s Utrechtse Heuvelrug en Lekstreek en voor Woerden en omgeving.

De financiering komt uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). waarbij zo’n lange contractperiode ongebruikelijk is . De gemeente Utrecht geeft echter aan dat een langere contractperiode passend is omdat er tijd nodig is  om de locaties in andere gemeenten in het verzorgingsgebied  te realiseren en het kost tijd om ervoor te zorgen dat mensen de weg daarnaartoe vinden.

Voor de gemeente Utrecht biedt het Recovery College uitkomst voor de wachtlijstproblematiek in de GGZ. Mensen die vanwege hun psychische aandoening geïndiceerd zijn voor ggz-zorg  moeten vaak lang wachten voor ze geholpen worden bij de reguliere zorginstellingen.

De ervaringsdeskundigen van het Recovery College ondersteunen lotgenoten  hun leven op de rit te houden of te krijgen. Doordat mensen meer inzicht krijgen in hun eigen situatie krijgen ze vaak ook wat meer perspectief en wordt een terugval voorkomen.  Ook ondersteunen ervaringsdeskundigen mensen bij wie de behandeling in de GGZ op het eind loopt bij het oppakken van hun leven.   Dat is niet voor iedereen gemakkelijk, de toekomst is of lijkt soms onzeker voor degene die net zo’n ontwrichtende ervaring heeft meegemaakt. Gesprekken met iemand die dat herstelproces al heeft doorlopend zijn daarbij erg helpend.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 3105 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail