Steeds vaker melden psychiatrie patienten zich bij Expertisecentrum Euthanasie

Facebooktwitterlinkedinmail

18 februari 2020 – Het Expertisecentrum Euthanasie, voorheen de Levenseindekliniek, kan het aantal aanvragen van psychiatrisch patiënten nauwelijks meer aan. Uit onderzoek van het Expertisecentrum blijkt dat er bij het overgrote deel van de hulpvragers sprake is van ernstige en complexe psychiatrische problematiek, zo meldt de NOS

Patiënten kloppen aan bij het Expertisecentrum omdat hun huisarts of psychiater niet mee wil werken aan een euthanasietraject, Euthanasie-verzoeken van psychiatrisch patiënten zijn uiterst complex. Het onderzoek naar de langdurige doodswens vraagt veel tijd. De wachttijd voor deze patiënten is daardoor inmiddels opgelopen tot een jaar of langer.

Het Expertisecentrum Euthanasie, voorheen bekend als de Levenseindekliniek, behandelt euthanasieverzoeken van personen die niet bij hun eigen huisarts terechtkunnen. Vorig jaar kwamen 3.122 hulpvragen binnen. Dat is 22 procent meer dan in 2018. Een derde daarvan werd ingewilligd, dat zijn bijna negenhonderd gevallen.

Ruim een kwart van de verzoeken voor euthanasie kwam van personen met psychiatrische problemen als een depressie of een persoonlijkheidsstoornis. De groep diende vorig jaar 822 verzoeken in, dat waren er in 2018 nog 696.

Niet alle aanvragen worden ingewilligd: vorig jaar 62. Het expertisecentrum nam in 2018 zelfs 84 procent van alle euthanasieën van psychiatrisch patiënten voor haar rekening.

Bron: nos.nl

Denk je aan suïcide, of ken je iemand die eraan denkt? Neem dan contact op met de speciale hulplijn. Bel telefoonnummer 0900-0113 of ga naar de website www.113.nl.

 

 

 

 

Dit bericht is 3613 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail