UMCG zoekt deelnemers voor onderzoek naar piekeren bij gevoeligheid voor depressie 

Facebooktwitterlinkedinmail

3 september 2021 – Het UMCG is een studie gestart naar het effect van verschillende therapeutische technieken op herhaaldelijk negatieve gedachten die een belangrijke rol spelen in de gevoeligheid voor depressieve terugval. Het UMCG is op zoek naar deelnemers. Zij ontvangen een gratis mindfulness- en fantaseertraining en in totaal 80 euro voor deelname. Daarnaast ontvangen zij een rapport met persoonlijke resultaten. 

Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten, ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Het kan als piekeren ervaren worden. Zij denken herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst, over de wereld. Wanneer mensen in therapie zijn, wordt vaak aan deze gedachten gewerkt. Dit kan op verschillende manieren. Zij kunnen bijvoorbeeld oefenen met mindfulness, of juist met het bewerken van de inhoud van de gedachten. Deze technieken werken waarschijnlijk anders en werken niet voor iedereen even goed. Het UMCG MINDCOG onderzoek is er op gericht om te onderzoeken hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden.

Twee therapievormen

Er worden twee technieken onderzocht: mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten, terwijl fantaseren zich meer richt op het stimuleren van positief denken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat therapieën waar deze technieken onderdeel van zijn, terugval van depressie kunnen verminderen. Hoe deze technieken precies werken en welke techniek voor wie het meest geschikt is, is nog niet uitgebreid onderzocht. De MINDCOG-onderzoekers verwachten veel te leren over de gevoeligheid voor depressie en hoe dat het beste te beïnvloeden.

Nieuwe combinatie van metingen

Om de werkingsmechanismen van deze technieken op negatieve gedachten in kaart te brengen, werken de onderzoekers met een nieuwe combinatie van metingen. Zij gebruiken de  dagelijkse rapportage van de deelnemers van hun gedachten, gevoelens, het vermogen de aandacht te richten, lichamelijke activiteit, hartslag en hersenactiviteit. Dit maakt het mogelijk om gedetailleerde mechanistische inzichten te krijgen in het effect van de technieken op gedachten van mensen met een verschillende gevoeligheid voor depressie.

Individuele kenmerken deelnemers

Deelnemers oefenen met beide technieken, dus met zowel mindfulness als positief fantaseren. Dit maakt het mogelijk om te onderzoeken welke techniek het beste werkt voor wie. Daarom worden ook individuele kenmerken van de deelnemers in kaart gebracht. Hiervan hopen de onderzoekers te leren welke persoonskenmerken kunnen voorspellen welke techniek het beste werkt voor wie.

Deelnemers gezocht!

MINDCOG zoekt mensen die: 

  • Tussen de 18 en 60 jaar zijn
  • Twee of meer depressieve episodes hebben ervaren in de afgelopen tien jaar, maar op dit moment niet depressief zijn
  • Momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken. 
  • Geïnteresseerd zijn om mindfulness- en fantaseertrainingen en oefeningen te volgen
  • Daarnaast wordt er ook gezocht naar deelnemers die nooit eerder depressief zijn geweest. 

Deelnemers ontvangen een gratis mindfulness- en fantaseertraining en ontvangen in totaal 80 euro voor deelname. Daarnaast ontvangen zij een rapport met persoonlijke resultaten. 

NB: In tijden van (gedeeltelijke) beperkingen door het corona-virus, kunnen alle onderzoeksafspraken online of op veilige afstand uitgevoerd worden.

Meer informatie

Heeft u interesse in deelname in dit onderzoek of wilt u meer informatie ontvangen? 

Kijk dan voor meer informatie op de website: mindcog.wordpress.com. Of neem contact met ons op per mail (mindcog@rug.nl) of telefoon (050 361 8299).

Bron: persbericht

Dit bericht is 2314 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail