EenVandaag: Trauma’s bij vluchtelingen slecht onderkend

Facebooktwitterlinkedinmail

10 oktober 2017 – In 1997 vluchtte hij zelf vanuit Syrië naar Nederland en hij weet als geen ander hoe traumatische ervaringen psychische schade kunnen veroorzaken. Psychiater Aram Hasan helpt vluchtelingen uit Syrië en Irak bij het verwerken van die trauma’s, in hun eigen taal, zo meldt EenVandaag.

Specialistische hulp
Hasan ziet zijn clientèle alleen maar toenemen. Hij is in Nederland de enige Syrisch-Nederlandse psychiater die vluchtelingen met een trauma in het Arabisch kan behandelen. Volgens Hasan moet er meer specialistische hulp komen op het gebied van transcultureel trauma. “Hulp moet laagdrempelig gemaakt worden en de symptomen moeten eerder herkend worden, ook bij de huisarts”, zegt Hasan. Hij merkt ook dat het voor veel vluchtelingen lastig is de stap naar een dokter te zetten. “In mijn cultuur word ik, een psychiater, gezien als een gekkendokter.”

Psychiaters zonder Grenzen
Om ook lokaal hulp te bieden richtte Hasan vijf jaar geleden Psychiaters zonder Grenzenop, waarvoor hij Arabisch sprekende psychiaters opleidt om lokaal hulp te bieden. “Het was niet makkelijk om PZG in Syrië op te zetten maar het is gelukt. We hebben een goed team dat er hard voor werkt.” Nu wachten ze op de val van IS-hoofdstad Raqqa, een van de laatste grote bolwerken van Islamitische Staat, om daar een nieuwe vestiging van PZG te openen.

Therapie
Tijdens de therapieën in zijn praktijk in Rotterdam ziet Hasan vaak dat zijn patiënten te kampen hebben met grote teleurstellingen. “Ze hadden veel activiteiten in hun eigen land en dat land gaat maar niet vooruit. De motivatie zakt hen vanzelf in de schoenen.” Daarnaast heeft hij veel patiënten met een post traumatische stress stoornis, PTSS. Om hen te helpen ontwikkelde hij een eigen methode. Hierbij zijn symptomen geclusterd in themadoosjes waar de cliënt kaarten uit kan halen met de bijbehorende klachten. Daarnaast probeert Hasan de getraumatiseerde vluchtelingen te helpen door ze hun levensverhaal te laten tekenen in combinatie met psychotherapie.

Bron: eenvandaag.nl

Dit bericht is 2492 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail