Meer aandacht voor trauma bij seksuele minderheden voorkomt psychische aandoeningen

Facebooktwitterlinkedinmail

11 juli 2021 – Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen hebben vaker een traumatische ervaring in hun kindertijd dan heteroseksuele mensen. Dit verklaart deels waarom seksuele minderheden een 2 tot 3 keer groter risico lopen om een psychische aandoening te ontwikkelen.

Dat lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen vaker last hebben van psychische aandoeningen was al eerder bekend. Dat mensen die tot een seksuele minderheid behoren vaker traumatische ervaringen hebben in hun kindertijd (vóór hun 16e) dan heteroseksuele mensen is een nieuw inzicht.

Traumatische ervaringen in de kindertijd
Seksuele minderheden hebben meer te maken met emotionele verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling en seksueel misbruik. Bovendien worden deze groepen in de kindertijd 2,5 keer zo vaak gepest. Het meemaken van deze vormen van mishandeling en gepest worden, verklaring deels waarom lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker problemen met hun psychische gezondheid hebben.

Wees alert op mishandeling, pesten en verwaarlozing
Het is voor zowel lesbische, homoseksuele en biseksuele adolescenten als volwassenen belangrijk dat gezondheidsprofessionals alert zijn op ervaringen met mishandeling, pesten en verwaarlozing. Zodat beter herkend wordt wanneer zij traumatische ervaringen hebben gehad, en ernstige psychische problemen voorkómen kunnen worden

Lees het hele artikel in de Journal of Psychiatric Research

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2191 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail