Tien redenen waarom stress zo gevaarlijk is

Facebooktwitterlinkedinmail

Technology-stress

27 augustus 2015 – U moet zich dringend wat meer gaan ontspannen! Stress is namelijk een regelrechte aanslag op het hele lichaam die tot allerhande gezondheidsproblemen kan leiden. Ruim de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van stress. Een recente studie in het vakblad Neuron heeft aangetoond dat mensen met teveel stress het bijvoorbeeld moeilijker hebben om zichzelf te beheersen en dus meer geneigd zijn om ongezond te eten.

Maar ook deze onderstaande effecten zijn het gevolg van negatieve stress:

1. Ademhaling: stress doet je mogelijk sneller ademhalen en kan astma en paniekaanvallen uitlokken bij gevoelige mensen.

2. Hart: het risico op hartaandoeningen en hoge cholesterolwaarden stijgt.

3. Seks: stress is een veel voorkomende oorzaak voor een lager libido en erectieproblemen bij mannen.

4. Geheugen: Stress is gerelateerd aan een slechter geheugen, verminderde aandacht en tragere verwerking van informatie.

5. Veroudering: mensen die vaak en veel blootgesteld zijn aan stress of negatieve emoties, verouderen mogelijk sneller.

6. Spieren: wanneer iemand onder stress staat, spannen de spieren zich op. Een voortdurende toestand van spanning kan schouder- en nekpijn veroorzaken, alsook hoofdpijn.

7. Zelfbeheersing: stress heeft ook een invloed op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zelfbeheersing. Bij sommigen kan dit de keuze voor suikerrijke voeding bij stress verklaren, alsook te veel roken en extra alcohol. Dat zijn dan weer oorzaken van kanker.

8. Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.

9. Maag: te veel stress kan misselijkheid veroorzaken en in ernstige gevallen eindigen in een maagzweer of zware maagpijn.

10. Mentaal: te veel stress op het werk en dan vooral een hoge werkbelasting waaraan je zelf weinig kunt veranderen, is geen goede zaak. Het leidt onder andere tot depressies en burn-out.

Gezond leven helpt om de stressbestendigheid te vergroten: gezond eten, meer bewegen en voldoende slapen. Lees hier 12 tips om stress tegen te gaan

Bron: knack.be e.a.

Dit bericht is 121792 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail