Tetris spelen na trauma voorkomt mogelijk PTSS

Facebooktwitterlinkedinmail

3 april 2017 – Het populaire computerspelletje Tetris houdt je hersenen zo druk bezig dat je minder snel PTSS ontwikkelt, zo meldt RTLNieuws. Als je in de uren na een traumatische gebeurtenis Tetris speelt, kun je voorkomen dat je last krijgt van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Door het spelletje te spelen, houd je je hersenen zo druk bezig dat je de traumatische gebeurtenis niet steeds opnieuw kunt beleven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska-instituut in Zweden. Mensen krijgen last van PTSS nadat ze een traumatische gebeurtenis meemaken, zoals een auto-ongeluk, een verkrachting of een oorlog. Het brein speelt dan de gebeurtenis steeds opnieuw af, waardoor je last krijgt van slaapproblemen, concentratieproblemen en ernstige schrikreacties.

Flashbacks

Maar door kort na de gebeurtenis het spelletje Tetris te spelen, kun je voorkomen dat je er flashbacks van krijgt en PTSS ontwikkelt, zegt hoofdonderzoeker Emily Holmes tegen CNN. “Als je Tetris speelt, zijn je hersenen ook druk bezig met dingen visualiseren. En omdat je hersenen geen twee dingen tegelijk kunnen doen, zorgt dat ervoor dat je de traumatische gebeurtenis niet opnieuw kunt beleven.”

Holmes hoopt dat haar ontdekking ervoor zorgt dat PTSS voorkomen kan worden bij patiënten. Nu gebeurt dat nog nauwelijks, en worden mensen pas behandeld voor PTSS als de stoornis zich al heeft ontwikkeld. Ongeveer 4,6 procent van de wereldbevolking heeft last van PTSS.

Kinderschoenen

De onderzoekers hebben de methode op 71 patiënten getest. Alle patiënten kwamen op de spoedeisende hulp terecht na een motorongeluk. De helft van hen kreeg de normale zorg, waarbij alleen hun verwondingen behandeld werden, de andere helft moest in de eerste zes uur na het ongeluk ook Tetris spelen. De patiënten werden een week in de gaten gehouden. De mensen die Tetris moesten spelen, zeiden dat ze minder last hadden van flashbacks.

Onderzoekers geloven al langer dat PTSS te voorkomen is door het brein druk te houden met andere dingen, maar dit is de eerste keer dat het in de praktijk onderzocht is. Maar, benadrukt Holmes, het onderzoek naar deze methode staat nog wel in de kinderschoenen. “We moeten nog een veel groter onderzoek doen, naar meer mensen maar ook naar het effect op de langere termijn.”

Een andere onderzoeker, Mark Salter, plaatst een aantal kanttekeningen bij het onderzoek. “Niet iedereen houdt van Tetris”, zegt hij. “En het kan lastig zijn iemand Tetris te laten spelen als hij net iets traumatisch heeft meegemaakt.”

De feiten over PTSS:

  • Symptomen: moeite met inslapen of doorslapen; irritatie of woede-uitbarstingen; concentratieproblemen; extreme waakzaamheid en ernstige schrikreacties.
  • Bij mensen met PTSS gaan er voortdurend alarmbellen in het hoofd af, terwijl er geen gevaar te bekennen is.
  • 25 procent van de slachtoffers van gewelddadigheden en verkrachtingen krijgt last van PTSS.
  • 50 procent van de vluchtelingen die uit een oorlogsgebied zijn gevlucht krijgt last van PTSS.
  • 65 procent van de soldaten die zware gevechten hebben meegemaakt krijgt last van PTSS.
  • 22 procent van personeel bij de ambulance scoort hoog op PTSS-klachten.
  • 16 procent van personeel bij de politie scoort hoog op PTSS-klachten.

Bron: RTLNieuws.nl,  NVVP , traumatherapie-online

Dit bericht is 11895 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail