Mensen met autisme worden opgeleid tot IT-specialist

Facebooktwitterlinkedinmail

3 april 2017 – In een voormalig klooster aan de rand van Amersfoort worden mensen met autisme opgeleid tot IT-specialist. Het is een initiatief van Peter van Hofweegen, met zijn opleiding ITVitae. “Wij dachten: als we die jongens nou kunnen opleiden, dan kunnen we ze zo naar de arbeidsmarkt brengen. Want daar zijn tienduizenden ICT-vacatures. Ontwikkelaars, cybersecurity, hackers, softwaretesten en data-science. Precies die gebieden waar deze jongens goed in zijn.”, zo meldt Nieuwsuur

Hacken, data en cyber: precies waar deze jongens goed in zijn’

Hij zag het potentieel in jongeren die vanwege hun autisme soms al jaren niet meer meededen aan de samenleving. “Sommige jongens zitten al zes, zeven, acht jaar thuis en denken: ‘mijn leven is voorbij, ik zit op een zolderkamertje, ik doe er niet toe, ik kan niks meer’. En dan uiteindelijk toch en baan.”

Niels Ruijs is een van de leerlingen. Ooit begon hij op het VWO, maar hij strandde op het VMBO. Nu wordt hij opgeleid tot hacker. “Ik kan me heel goed concentreren. Over het algemeen heb ik moeite me te concentreren, maar als het me lukt, kan ik me ook echt heel goed concentreren. Hyperfocus, noemen we dat op school.”

De aanpak van de opleiding is succesvol. Bijna iedereen slaagt en al meer dan honderd mensen hebben nu een baan. Opmerkelijk, want veel van de jongens konden eerder op school niet goed meekomen. “Daar zit vermoedelijk de crux: schooluitval, misschien geen goede opleiding”, zegt initiatiefnemer Peter Hofweegen. “Onze klassen zijn klein. We bieden gestructureerd onderwijs aan. We geven ze de tijd om te wennen. Als de jongens binnenkomen zijn ze diepgevroren. Ze moeten eerst maar eens ontdooien.”

Zelfvertrouwen. Succeservaringen, waardoor ik nu sneller bereid ben iets aan te pakken.

Niels Ruijs, hacker in opleiding

De opleiding kost ongeveer 10 duizend Euro, maar de deelnemers hoeven alleen een eigen bijdrage te betalen van 1000 Euro. IT-Vitae verdient de rest terug door ze na hun opleiding één jaar bij bedrijven te detacheren.

Het effect is groot en niet alleen op school. Niels Ruijs woont sinds kort zelfstandig. Ook zijn begeleider Miranda Macare merkt veel vooruitgang. “Een afspraak maken bij de huisarts, een herhaalrecept voor medicatie een afspraak maken bij de tandarts, die schoof hij eerder steeds voor zich uit. Voor ons geneuzel, voor Niels grotere dingen die moesten gebeuren.”

Zelfvertrouwen

Dat gaat nu beter, beaamt ook Niels. “Dat komt ook doordat ik een hoop zelfvertrouwen heb gekregen. Toch wel succeservaringen, waardoor ik nu sneller bereid ben iets aan te pakken.”

Ondanks zijn nieuwe leven is Niels niet helemaal verrast over het succes. “Ik heb altijd al geweten dat ik niet dom ben.”

Bron en  bekijk video: nos.nl/nieuwsuur

Dit bericht is 6162 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail