Autistische tweeling ontdekt oorzaak van autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

1 april 2017 – Een autistische tweeling uit Groningen meent achterhaald te hebben hoe het kan dat er mensen met autisme zijn. Zij onderzochten acht mogelijke oorzaken en constateerden dat het wél de ouders zijn. Het onderzoek is gepubliceerd op hun website www.autismevriendelijknederland.nl

“Toen wij vorige jaar de diagnose Autisme Spectrum Stoornis kregen werd ons tijdens de psycho-educatie verteld dat wetenschappers geen idee hebben over de oorzaak van autisme,” vertelt de tweeling. “Daarom zijn we zelf op onderzoek uitgegaan.”

Sommige wetenschappers noemen slechte voeding en luchtvervuiling als oorzaak. Deze theorieën wijst de tweeling naar het land der fabeltjes. “Hoewel de aarde af en toe beeft in Groningen, is er met de lucht niks mis. Lekker buitenspelen is juist goed voor kinderen. En van voeding wordt je groot,” stelt de tweeling van bijna twee meter lang.

Een andere theorie die zij onderzochten stelt dat de ouders de oorzaak zijn het autisme van hun kind. Die zouden hun kind te weinig liefde geven en zich gedragen als ‘koelkast’. “Ons onderzoek heeft echter aangetoond dat deze theorie over autisme onzin is,” licht de tweeling toe. “Onze ouders hebben ons heel ‘warm’ opgevoed.”

Toch constateert de tweeling dat erfelijkheid en zwangerschap wel de hoek is waarin de oorzaak van autisme gezocht moet worden. “Ons onderzoek toont aan dat de echt oorzaak van autisme bestaat uit een liefdevol stel dat een baby krijgt… of twee, zoals in ons geval. Er is niet 1 oorzaak van autisme: het zijn er 2, want mensen met autisme worden geboren, niet gemaakt.”

In de geschiedenis van autisme spelen huishoudelijke apparaten een belangrijke rol. Moeders van kinderen met autisme zijn uitgemaakt voor koelkasten en worden gek gemaakt met de vraag of hun kind ook vaak naar de draaiende trommel van de wasmachine zit te kijken. Daarom stelt de tweeling voor dat hulpverleners de oorzaak van autisme voortaan uitleggen als “ouders die zich gedragen als een een tosti-ijzer: je weet wel, ’twee op elkaar’ waar tussen het dan ‘heet’ aan toe kan gaan.”

De tweeling concludeert: “Autisme is voor altijd: verwelkom het, omarm het, ondersteun het. Er is daarom betere kennis nodig over autisme. Dit is een voorwaarde voor een autismevriendelijk Nederland.” Om zelf bij te dragen aan betere kennis over autisme publiceerde de tweeling in het afgelopen halfjaar 125 artikelen over autisme op hun website Autismevriendelijk Nederland.

Klik hier voor een infographic van de onderzoeksresultaten: www.autismevriendelijknederland.nl/oorzaken-autisme.jpg

Dit bericht is 79968 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail