Teken nu de petitie tegen bezuinigingen langdurige zorg!

Facebooktwitterlinkedinmail

langdurige-zorg-4-web

15 april 2016 – Vanaf vandaag kan iedereen een petitie tekenen tegen bezuinigingen op de langdurige zorg. De regering wil in 2017 500 miljoen euro bezuinigen op de langdurige zorg. Daarbij gaat het om de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen de petitie tekenen. In mei zullen mensen die zorg krijgen en mensen die zorg verlenen de petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer.

naar de petitie

Waarde-volle zorg

Mensen die zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg hebben zware zorg nodig. Het gaat om mensen die veelal in een zorginstelling wonen. Het is voor hen belangrijk dat zij goede zorg krijgen. En zorg die bij hen past, zodat zij kunnen doen wat voor hen van waarde is. Op veel plaatsen in het land werken mensen aan het realiseren van ‘waarde-volle zorg’. Maar om dat te bereiken is er ook voldoende geld nodig. Nu bezuinigen heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg.

Bezorgdheid

Bij cliënten(raden), medewerkers in de zorg en bestuurders bestaan er grote zorgen over de bezuinigingen. Zij willen hun tijd en aandacht besteden aan het realiseren van waarde-volle zorg. En kunnen het zich niet permitteren om nu na te moeten denken over nieuwe bezuinigingen. Dat geldt voor de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. In de ouderenzorg valt de bezuiniging niet te rijmen met de plannen van staatssecretaris Van Rijn (VWS). Met het plan ‘Waardigheid & Trots’ kondigde hij aan extra geld uit te trekken voor activiteiten voor bewoners en scholing van personeel. De bezuinigingen in 2017 zijn groter dan de extra gelden in 2016.

Beweging

LOC Zeggenschap in zorg ondersteunt van oudsher cliëntenraden in zorg en welzijn. Dat doet LOC nog steeds. Maar LOC is meer en meer een beweging in de samenleving van mensen die waarde-volle zorg belangrijk vinden. Dat zijn cliënten(raden), mantelzorgers, medewerkers in de zorg, bestuurders en anderen. In deze beweging kwam de laatste weken een brede roep om actie te ondernemen tegen de bezuinigingen. Daarom starten we als beweging waarde-volle zorg nu een petitie tegen de bezuinigingen. Een petitie die open staat voor iedere Nederlander die deze bezuinigingen wil stoppen.

Oproep

Als beweging ‘waarde-volle zorg’ roepen we iedereen die tegen deze bezuinigingen is op de petitie te tekenen. En vragen iedereen om via het eigen netwerk/social media (#waardevollezorg) de oproep breed te verspreiden. De petitie is te vinden op www.loc.nl/netwerken/petitie-stop-de-bezuinigingen

Daar kunnen mensen zich ook aanmelden om updates te ontvangen. In mei zullen mensen die zorg krijgen en mensen die zorg ontvangen de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. We hopen op een groot aantal ondertekenaars!

naar de petitie

Bron: loc.nl 

Dit bericht is 6033 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

4 reacties

  1. De GGZ heeft meer aan qualiteit-zorg dan aan quantiteit-zorg. Huidige voorgenomen bezuiniging zal de concurrentie in de zorg dwingen om met qualiteit-behandelmethoden te komen i.p.v. door te modderen op het decennia geleden ingeslagen pad van massa-sederen-v.d.-samenleving ! Ik zal daarom WEL tekenen MAAR geef bij deze mijn goedkeuring om in ieder geval WEL te bezuinigen op de GGZ , op ouderen & gehandicapten-zorg moet NIET bezuinigd worden !

    1. Dank voor het feit dat je de petitie hebt ondertekend. Kanttekening bij je opmerkingen; het gaat hier om de GGZ die nog uit de Wet Langdurige zorg wordt betaald. Beschermd Wonen is inmiddels overgeheveld naar de gemeenten. Het gaat hierbij om langdurig verblijf met behandeling. Ook voor deze groep zorgafhankelijke mensen zal de forse bezuiniging een verschraling van de zorg betekenen net als in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

  2. De GGZ heeft meer aan qualiteit-zorg dan aan quantiteit-zorg. Huidige voorgenomen bezuiniging zal de concurrentie in de zorg dwingen om met qualiteit-behandelmethoden te komen i.p.v. door te modderen op het decennia geleden ingeslagen pad van massa-sederen-v.d.-samenleving ! Ik zal daarom NIET tekenen en hoewel ik het jammer vind om dan ouderen en gehandicapten niet te kunnen ondersteunen ; Ik heb bijzonder veel last van de bizar slecht presterende GGZ , daarom hoop ik dat er in ieder geval op de GGZ wordt bezuinigd. Het enige wat werknemers van de GGZ hebben gedaan bij de vorige bezuinigingsronde is zeiken over hun bestuursleden – dat noem ik verplaatste agressie want de schuld ligt immers altijd bij jezelf dus zorg dat je gewoon optimaal functioneert anders kan je van mijn part wieberen , de laan uit, optiefen, wegbezuinigd worden …

    1. Ik weet niet of bezuinigen op de GGZ-zorg de kwaliteit van de GGZ zal gaan verbeteren. Wanneer je slechte ervaringen hebt met de zorg (en daar ben je niet de enige in) dan zijn er natuurlijk andere mogelijkheden om te zorgen dat de kwaliteit van de zorg verbeterd. Dien een klacht in, neem plaats in de clientenraad van de instelling, neem contact op met je zorgverzekeraar, ga als ervaringsdeskundige aan de slag binnen de GGZ, etc…

Het is niet meer mogelijk te reageren