Meer verwarde jonge vrouwen in opvang door bezuinigingen GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

verwarde personen, bezuinigingen,

6 april 2016 – De gevolgen van de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidzorg (GGZ) worden steeds meer zichtbaar, ook in Den Haag.  Tussen het toenemende aantal verwarde mensen bevinden zich steeds vaker jonge vrouwen, zo meldt het AD.

 In de dagopvang voor daklozen van het Leger des Heils waren vrouwen tot voor kort een minderheid en verwarde personen waren vooral verwarde mannen. Maar in de afgelopen maanden ziet men een toename van verwarde, vooral jonge, vrouwen aldus  Femke Kemink. “Waar tot voor kort nooit jonge vrouwen binnen kwamen zitten nu vier ernstig verwarde vrouwen van onder de 25 jaar “

Volgens Kemink werden deze jonge vrouwen tot voor kort opgenomen in de klinieken van de GGZ maar belanden door de bezuinigingen deze jonge vrouwen met een ernstige psychische aandoening steeds vaker op straat en kloppen ze bij het Leger des Heils aan voor hulp.  Vrouwen in psychische crisis vertonen doorgaans minder vaak agressief gedrag dan verwarde mannen waardoor zij minder opvallen.

Koemink verwacht dat de problematiek voor verwarde personen – mannen en vrouwen – eerder verergert dan verbetert. De plekken voor Beschermd wonen zitten helemaal  vol en omdat er weinig doorstroming plaats vindt is er dus voor nieuwe mensen nauwelijks een alternatief voor de opvang van het Leger des Heils.

Saskia Rikken van de Kessler Stichting, organisatie voor maatschappelijk opvang, beschermd wonen en thuisbegeleiding in Den Haag herkent het signaal van het Leger des Heils. “Afgelopen zomer waren de 100 bedden voor de nachtopvang voor het eerst helemaal vol terwijl in voorgaande zomers de bezetting terugliep”.

Bron: ad.nl 

Dit bericht is 2853 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail