Te weinig zorg door teveel regeldruk, zegt GGZ Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

7 maart 2017 – GGZ Nederland zegt dat de geestelijke gezondheidszorg lijdt onder alle regels. In een rapport over de administratieve lasten voor zorgaanbieders luidt de organisatie de noodklok over de regeldruk. De GGZ roept het ministerie van Veiligheid en Justitie, zorgverzekeraars en gemeenten op om maatregelen te nemen.

Zorgaanbieders zijn volgens GGZ-bestuursvoorzitter Jacobine Geel nu veel meer tijd kwijt aan verantwoording dan de reëel geachte 15 procent. “Dat is op dit moment 33 procent. Dat betekent dat je als zorgaanbieder dus een derde van de tijd bezig bent met opschrijven wat je de andere twee derde van je tijd hebt gedaan”, zegt Geel. “Het doel is goede zorg, maar we hebben zoiets ingewikkelds opgetuigd, dat juist die goede zorg in de knel komt.”

Dat was het moment waarop het begon te knarsen, piepen en schuren. Het was zo erg dat zorgaanbieders bijna het loodje legden. GGZ-bestuursvoorzitter Jacobine Geel

Het probleem zit voor een groot deel in ingewikkelde aanbestedingsprocedures, vooral voor de jeugdzorg. Die zijn een gevolg van de overgang van de zorg naar gemeenten in de afgelopen jaren.

“Die overgang leidde tot honderden extra inkopers, want alle gemeenten doen het op hun eigen manier”, verduidelijkt Geel. Volgens haar willen deze zorginkopers allemaal wat anders weten voordat ze gaan betalen. “Dat was het moment waarop het begon te knarsen, piepen en schuren. Het was zo erg dat zorgaanbieders bijna het loodje legden.”

Het probleem wordt ook erkend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De GGZ wil dat processen worden gestandaardiseerd, wat leidt tot minder administratieve druk. Volgens GGZ Nederland zijn er al stappen gezet, maar moet er nog veel worden gedaan in een sneller tempo.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 2843 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail