Een op de tien Nederlanders heeft last van een herfstdip, hoe kom je er van af?

Facebooktwitterlinkedinmail

8 september 2018 – De dagen worden korter en het weer somberder; naar verwachting krijgt een op de tien Nederlanders de komende maanden last van de zogenaamde herfstdip , ook wel bekend als de winterblues, zo meldt NU.nl. Is er een manier om deze seizoensgebonden dip te voorkomen? En wat kun je het best doen als je toch in zo’n neerslachtige periode terechtkomt?

De eerste klachten van een herfstdip laten zich zien als de herfst zijn intrede doet. Mensen zien hun humeur verslechteren en als gevolg daarvan functioneren zij minder goed.

“Er is een relatie tussen het somber worden in de herfstperiode en de lengte van daglicht”, zegt klinisch psycholoog Ybe Meesters, die onderzoek naar winterdepressie deed. “Het wordt nu merkbaar vroeger donker en het is ook in de ochtend langer donker. Mensen die daar gevoelig voor zijn ontwikkelen klachten.”

“Mensen vinden het snel aanstellerij wanneer iemand zegt last te hebben van een herfstdip”, zegt Selwyn Donia van het Kenniscentrum Winterdepressie, die zelf ook aan de aandoening lijdt. “Maar het is een feit dat mensen hier echt last van kunnen hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen op deze manier kunnen reageren op verschillende seizoenen.”

8 procent van de Nederlanders zou volgens de recentste cijfers van de vakgroep Biologische Psychiatrie van de Rijksuniversiteit Groningen, die via een aan drieduizend Nederlanders voorgelegde vragenlijst verkregen werden, last hebben van een herfstdip.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4693 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail