GGZ Nederland : Het roer moet om in de GGZ!

Facebooktwitterlinkedinmail

7 maart 2017 – HRMO: Het roer moet om in de ggz! Wet- en regelgeving en administratieve lastendruk kosten te veel tijd en geld, waardoor medewerkers onvoldoende toekomen aan hun kerntaak: goede geestelijke gezondheidszorg. Help mee aan minder regels, zodat we voor elke patiënt de best mogelijke, toegankelijke én betaalbare geestelijke gezondheidszorg kunnen bieden.

GGZ Nederland roept alle financiers van geestelijke gezondheidszorg op om in actie te komen. Zorgverzekeraars, gemeenten, het ministerie van Veiligheid en Justitie en niet in de laatste plaats ggz-aanbieders zelf, moeten opstaan en met elkaar weer terug naar de bedoeling: goede, betaalbare zorg voor patiënten. We hopen daarbij ook op steun van de politiek, vakbonden en andere samenwerkingspartners.

Onderzoek en activiteitenplan 

GGZ Nederland deed onderzoek naar de aard en de impact van de regeldruk en de administratieve lasten.  Voor het eerst zijn de administratieve lasten onderzocht in alle domeinen waar de ggz werkzaam is. Het resultaat is een glashelder rapport dat nog eens de urgentie benadrukt om haast te maken met het verminderen van de administratieve lasten in het belang van de cliënt en de professional. De aanbevelingen worden d.m.v. een activiteitenplan in de praktijk uitgevoerd.

Praktijkvoorbeelden die de urgentie benadrukken

  • Psychiatrisch verpleegkundigen zijn ruim 33% van hun behandeltijd kwijt aan administratie, waar 15% de norm is.
  • Een  gemiddelde ggz-aanbieder schrijft zo’n drieënhalfduizend A4tjes (1 km papier!) vol om zich te verantwoorden naar de zorgverzekeraars.
  • Aanbestedingsprocedures van gemeenten kosten een ggz-aanbieder gemiddeld zoveel geld, dat ze hiervoor in totaal 134 verpleegkundigen of 62 psychiaters in dienst kunnen nemen.

Lees hier de vragen en antwoorden over Het Roer Moet Om (#HRMO) HRMO Q&A

Bron en lees het onderzoeksrapport : ggznederland.nl

Dit bericht is 16416 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail