Pilot met basisinkomen voor ggz-patiënten in Den Helder lijkt relatief succesvol

Facebooktwitterlinkedinmail

26 november 2022 – Veertien inwoners van Den Helder en forensische cliënten van GGZ NHN ontvingen bij wijze van proef drie jaar lang 350 euro per maand bovenop de uitkering. Wat deed dat basisinkomen met hun leven? 

In 2018 werden veertien patiënten van GGZ NHN benaderd voor deelname aan een pilot met een resocialisatiebudget. GGZ-NHN  wilde onderzoeken of de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeterde door het verhoogde inkomen. De patiënten die allemaal op of onder de armoedegrens leven zouden een basisinkomen krijgen, waarmee ze maandelijks gemiddeld 350 euro extra kregen, tot maximaal 1.350 euro.

De proef lijkt relatief succesvol. Vijf deelnemers hebben inmiddels afscheid kunnen nemen van de ggz. Alle deelnemers zitten volgens initiatiefnemer Irene Veldhuis  beter in hun vel en vertonen minder impulsief en agressief gedrag. Het extra geld uit hun basisinkomen ging niet naar drugs, maar gebruikten ze voor eten, kleding en meubels. Daarnaast daalde het misdrijfrisico. De kans dat de deelnemende patiënten nogmaals een delict begaan is afgenomen met 24 procent.

Twee deelnemers zijn weer in de gevangenis beland en nog eens vier haakten af. Twee anderen verhuisden naar een andere gemeente. Een andere uitkomst is dat geen enkele patiënt een (vaste) baan heeft gevonden. Veldhuis stelt dat dit voor sommigen te hoog gegrepen is en waarschijnlijk blijft. “Die zijn zo ziek, zo beschadigd of hebben zoveel moeite met autoriteit, dat ze min of meer gehandicapt zijn.”

In Trouw van woensdag 23 november vertelt cliënt Jeffrey de Wijk (pseudoniem) over hoe de pilot zijn leven veranderde. “Ik verscheen op verjaardagen niet langer ‘in oude vodden en met lege handen'”, zegt hij. Lees hier het hele artikel.  

Bron: ggz-nhn.nl 

 

 

 

 

Dit bericht is 2064 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail