Te weinig toegang tot esketamine neusspray voor ernstig depressieve patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2022 – De NVvP, de Depressie Vereniging en de Nederlandse ggz maken zich zorgen over een groep patiënten die aan een ernstige depressie lijden. In 2022 ging het om een groep van ongeveer 1500-2500 patiënten. Een belangrijk deel van deze groep zou in aanmerking moeten komen voor het geneesmiddel esketamine neusspray, maar in de praktijk krijgen zij beperkt of helemaal geen toegang tot dit middel.

De NVvP, de Depressie Vereniging en de Nederlandse ggz vragen in een brief aan minister van langdurige zorg Conny Helder om met spoed de zorgverzekeraars aan te spreken, zodat deze groep patiënten toegang krijgen tot de behandeling. ‘Het gaat om hele kwetsbare zieke patiënten die veel baat hebben bij deze behandeling. Daar komt nog bij dat er voor hen vaak weinig of geen goed alternatief beschikbaar is. Sommige patiënten zien geen andere uitweg meer dan suïcide en anderen zijn om deze reden een euthanasietraject gestart. Ik vind dit echt heel schrijnend,’, geeft psychiater Eric Ruhe aan.

Zorgverzekeraars zijn terughoudend met de contractering
Op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN) is per 1 september 2021 het geneesmiddel esketamine neusspray (merknaam Spravato) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel esketamine neusspray heeft de zogeheten ‘sluisregeling’ doorlopen. Het geneesmiddel is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met een therapieresistente depressie. Ruim een jaar na de introductie van de esketamine neusspray zien de NVvP en de Depressie Vereniging dat slechts enkele tientallen patiënten met de behandeling hebben kunnen starten. Zorgverzekeraars zijn terughoudend met de contractering van deze behandeling. ‘Daar moet echt verandering in komen. Zorgverzekeraars moeten aan hun zorgplicht voldoen en voldoende zorgaanbieders voor deze behandeling contracteren’, zegt Bart Groeneweg van de Depressie Vereniging. Ook willen de partijen dat er een goede landelijke dekking komt, zodat ernstig depressieve patiënten geen grote reisafstanden af hoeven te leggen.

‘Wij vinden dat deze ernstig depressieve patiënten op alle mogelijke manieren geholpen moeten worden. Nu gebeurt dit niet en dat is echt onacceptabel’, vertelt Bart Groeneweg. ‘Voor deze groep patiënten is deze situatie echt onverdraaglijk. Samen met de NVvP hebben we dit op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. We hopen dat de zorgverzekeraars nu echt in actie komen en dat de Tweede Kamer hen aanspreekt om uit deze situatie te komen,’ aldus Groeneweg.

Debat Tweede Kamer ggz en suïcidepreventie
De Tweede Kamer behandelt op woensdag 2 november tijdens het commissiedebat het onderwerp Ggz en suïcidepreventie.

Bron: nvvp.net

Dit bericht is 1936 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail