Afbouwen van antidepressiva moeilijker dan gedacht

Facebooktwitterlinkedinmail

23 december 2016 – In Nederland maakt ongeveer 1 op de 5 volwassenen minstens een keer in zijn of haar leven een depressie door, en bij ongeveer de helft komt een depressie terug. Om deze terugval te voorkomen, worden vaak langdurig antidepressiva voorgeschreven.

Het is echter onduidelijk hoe lang patiënten deze medicatie moeten blijven slikken en het grijpt niet in op het onderliggende probleem dat ervoor zorgt dat iemand kwetsbaar is voor terugval. Een psychologische behandeling die uitkomst kan bieden is mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT), een groepstraining waarin patiënten vaardigheden leren om anders om te gaan met moeilijke gedachten en emoties. 

Marloes Huijbers onderzocht of terugval bij mensen met terugkerende depressie te voorkomen is met MBCT, medicatie of de combinatie daarvan. Het stoppen van antidepressiva bleek moeilijker dan gedacht: het lukte slechts de helft van de patiënten. Daarnaast ging afbouw van antidepressiva na afloop van MBCT gepaard met een verhoogde kans op terugval.  Ook verlaagde de combinatie van MBCT met antidepressiva de terugvalkans niet méér dan alleen medicatie. De bevindingen dragen mogelijk bij aan een gebalanceerd perspectief op MBCT, met zowel de sterke als zwakke punten. Daarnaast leiden ze tot nieuwe onderzoeksvragen zoals mogelijke patiëntkenmerken die voorspellen of MBCT effectief zal zijn.

Afbouwen van antidepressiva moeilijker dan gedacht, zelfs na mindfulness training (Promotie)
Proefschrift Meditation or medication? Preventing relapse in recurrent depression
Promotor Prof. dr. A.E.M. Speckens, Prof. dr. P. Spinhoven (Universiteit Leiden)
Copromotor Prof. dr. J. Spijker
Datum 13 januari 2017
Tijd 10.30 uur
Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Dit bericht is 4142 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail