Schrijfster (17) met depressie wil stigma doorbreken

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

14 maart 2016 – Merel Melchers (17) woont in Tiel en zit in de vierde klas van het gymnasium op het RSG Lingecollege. Al zo’n vijf jaar lijdt ze aan een eetstoornis en kampt ze met een depressie. Met haar boek ‘In de toren: leven met een depressie‘ die onlangs verschenen is, hoopt ze het stigma rondom psychische ziekten te kunnen doorbreken. Met haar boek wil ze voor herkenning bij lotgenoten zorgen en anderen een realistische kijk op haar (en zoveel meer anderen) leven geven, zo meldt stadburen.nl

Het verhaal beschrijft op een aangrijpende wijze een maand uit haar eigen leven. Ze is op zoek naar zichzelf en krijgt hierbij hulp van psychiaters. Iedere dag voelt ze zich eenzaam en ze vraagt zich af waarom ze eigenlijk bestaat. Omdat ze een lichamelijke uitlaatklep zoekt om haar psychische pijn te verlichten, begint ze zichzelf te verminken. Zo glijdt ze steeds verder weg de diepte in.

Merel schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Al een tijd zat ze met het idee een boek te gaan schrijven totdat ze te maken kreeg met psychische ziekten en schrijven een uitlaatklep werd. ,,Op een gegeven moment kwam ik op internet een wedstrijd tegen waarbij je in een maand tijd een boek moet schrijven (50.000 woorden). Dit vond ik wel een uitdaging. Het is me uiteindelijk gelukt om het verhaal in een maand tijd af te hebben, waarna ik een certificaat kreeg.” Maar alleen haar woorden online vond ze niet goed genoeg. ,,Ik wilde er zoveel meer mee bereiken, dat ik het verhaal naar uitgeverij Boekscout had gestuurd. Twee weken later kreeg ik een reactie dat ze het wel wilde uitgeven.”

Maar hoe kom je op het idee om zo’n heftig verhaal te schrijven over je eigen leven en de behoefte voelt om het met anderen te delen?

,,Het begon eigenlijk al in de tweede. Ik moest vaak verhalen schrijven voor Nederlands op school en ontdekte dat ik dit heel erg leuk vond. In de tussentijd kreeg ik steeds vaker te maken met mensen om me heen die ook last hadden van eetstoornissen of depressies of allebei. We kwamen zo tot het besluit dat dit op school allemaal niet echt begrepen werd. Mensen denken al snel dat je je aanstelt of dat je lui bent. Door een maand uit mijn leven te beschrijven hoop ik dat mensen meer kennis ervan krijgen, soortgenoten zichzelf herkennen en iedereen een realistische kijk op psychische ziekten te geven.”

Waarom beschrijf je precies een maand uit jouw leven?

,,Ik wilde vooral laten zien hoe een typische dag uit mijn leven eruit ziet over een langere periode. Als ik een heel verhaal op zou schrijven, van begin tot eind, een eind heb ik nog niet, dan zou dit onlogisch zijn en minder begrip opwekken. Op deze manier kon ik dieper ingaan op de dingen die je tegenkomt (dingen die teveel worden en veel energie kosten, het precieze gevoel van eetbuiten etc) wanneer je een depressie hebt of een eetstoornis.”

Hoe voelt het om uiteindelijk jouw verhaal te zien staan en het boek echt in eigen handen te hebben? ,,Het voelt nog steeds zo onwerkelijk. Als ik het vast hou, kan ik me niet voorstellen dat ik dit geschreven heb. Vandaag ben ik naar de boekhandel Arentsen in de stad geweest en heb ik daar een stapeltje exemplaren neergelegd. En mijn boek is natuurlijk te bestellen in de webshop: boekscout.nl. Het voelt echt heel raar.”

Het rondsturen van persberichten, ophangen van posters en plaatsen van winacties op Facebook, is niet voor niks geweest. De reacties op haar boek zijn tot nu toe allemaal positief. ,,Van veel vrienden en familie heb ik te horen gekregen dat ze het goed vinden. Verschillende leraren waren ervan op de hoogte en hebben heel positief gereageerd. Ook hebben meisjes die ik ken van het forum Proud2beme het boek gekocht, gelezen en enthousiast gereageerd. Dit geeft wel een soort van voldoening.”

Op dit moment is ze bezig met het herstellen van haar depressie wat haar heel veel energie kost. Ze is vaak somber, slaapt slecht en eet niet goed. ,,Vorige maand is bij mij de eetstoornis boulimia vastgesteld en ook heb ik automutilatie, waarbij ik mezelf beschadig. Door mijn onstabiele manier van leven kan ik op dit moment geen hele dagen naar school meer. Maar ik probeer de moed erin te houden en vooral alleen nog maar vooruit te kijken.”

Wanneer ze haar school af heeft gemaakt wil Merel graag anderen gaan helpen. ,,Als ik mijn diploma heb, wil ik graag psychologie gaan studeren in Maastricht. Psychologie vind ik erg interessant, waarom mensen bepaalde dingen doen en de gedachtes die ze daarbij hebben. Mensen die psychische aandoeningen hebben en dan wat je eraan kan doen en hoe je ze ervoor kan behandelen. Vooral omdat ik het zelf heb, wil ik graag andere mensen gaan helpen die hier ook last van hebben.”

9789402223804_covBestel het boek hier bij de boekscout  € 17,85

Bron: stadburen.nl

Dit bericht is 4691 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail