privacy, AVG OK-vignet, AVG, cybersecurity, gegevensuitwisseling, bemoeizorg

29 augustus 2022 –  ‘Sinds 1 juli moeten psychiaters en psychologen de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) informatie aanleveren over het psychisch welzijn van hun cliënten. Daarvoor moeten ze, per persoon, online een scorelijst invullen.’ In hetTrouw-artikel van 21 juli noemt Marthijn Laterveer het “Onbegrijpelijk dat cliënten niet standaard om toestemming wordt gevraagd om hun gegevens te…

gegevensuitwisseling, systeemlogica , inzage, privacy, Samenwerken & privacy’

11 augustus 2022 – Vanaf oktober 2022 moeten psychiaters en psychologen gedetailleerde informatie over het mentale welzijn van patiënten delen met de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) . De patiënt hoeft geen toestemming te geven vooraf.  Op psychosenet.nl leggen ze uit hoe je hiertegen bezwaar kunt maken.  Het verzamelen van gegevens wordt gedaan om beter zicht…

privacy, AVG OK-vignet, AVG, cybersecurity, gegevensuitwisseling, bemoeizorg

27 juli 2022 –  ‘Sinds 1 juli moeten psychiaters en psychologen de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) informatie aanleveren over het psychisch welzijn van hun cliënten. Daarvoor moeten ze, per persoon, online een scorelijst invullen.’ Zo schreef dagblad Trouw afgelopen donderdag op haar voorpagina. Trouw laat in dit artikel ook LOC-coördinator Marthijn Laterveer aan het woord. “Onbegrijpelijk…

datalek, dossiers, data

3 oktober 2020 – De dossiers van kinderen met psychische problemen waren enige tijd toegankelijk voor onbevoegden, zo meldt RTL Nieuws na onderzoek. Dit kwam omdat Kenter Jeugdhulp de  oude website jeugdriagg.nl niet beveiligd had afgesloten, zo meldt de NOS.  Vanwege deze fout RTL Nieuws kon de website en de bijbehorende e-mailadres overnemen en  kreeg…

27 augustus 2019 – Op dit moment is er een internetconsultatie over gepseudonimiseerde persoonsgegevens. De overheid wil de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz) veranderen. Er zijn diverse verplichte registraties in de verslavingszorg en de traumazorg, waarvoor gepseudonimiseerde persoonsgegevens aangeleverd worden. Nu is het niet toegestaan om zonder toestemming van de persoon om wie…

8 januari 2019 – Het ministerie van Volksgezondheid gaat samen met de Autoriteit Persoonsgegevens een richtlijn opstellen voor het bewaren van loggegevens in medische dossiers, zo meldt NU.nl. Dat laat een woordvoerder weten na berichtgeving van Trouw. Momenteel is het nog aan zorginstellingen zelf om te bepalen hoelang de gegevens opgeslagen blijven. Zorginstellingen zijn al…

23 augustus 2018 – De PrivacyApp Jeugd voor jongeren en professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming is vernieuwd. De informatie is nu AVG-proof en er zijn informatie-flows toegevoegd voor nieuwe categorieën professionals.  Naast informatie voor jeugdhulpverleners biedt de app nu ook informatie op maat voor: jeugdbeschermers medewerkers in de jeugd-ggz jeugd- en huisartsen medewerkers van…

20 december 2017 – Gemeenten moeten goed opletten welke gegevens ze met wie delen en daarbij de belangen van minderjarigen in de gaten houden. Dat zeggen de Nationale ombudsman en Kinderombudsman naar aanleiding van klachten over de schending van privacy van een gezin. De gedachte achter de Jeugdwet ‘één gezin, één plan, één regisseur’ is…

8 november 2017 – Jongerenraden uit de jeugdzorg presenteren op woensdag 8 november het ‘dossierspel’ aan woordvoerders jeugdzorg van de Tweede Kamer. Het dossierspel – gebaseerd op het ouderwetse ganzenbord – leert mensen op een speelse wijze hoe ze met persoonsgegevens van jongeren moeten omgaan. Kamerleden en jongeren spelen het spel op een levensgroot bord…

27 oktober  2017 – GGZ Nederland constateert dat  de berichtgeving over ROM veel vragen oproept. Er zijn verschillende doelen die met ROM-gegevens kunnen worden bereikt. Het is belangrijk hier een duidelijk onderscheid in te maken. GGZ Nederland adviseert haar leden hun gegevens alleen te gebruiken voor het doel om de individuele behandeling te monitoren en waar…

2 augustus 2017 – GGZ Nederland is voorstander van goede kwaliteitsmeting in de ggz. Zij respecteren de uitspraak van de voorzieningenrechter waarin hij oordeelt dat niet aannemelijk is gemaakt door eisers dat de privacy van patiënten in de afgelopen periode is geschonden en dat de gegevensregistratie bij SBG onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)  valt….

2 augustus 2017 – Twee belangenorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg en twee zorgcliënten spanden een kort geding aan omdat zij willen dat de Stichting Benchmark GGZ stopt met de huidige vorm van gegevensregistratie. Die stichting registreert gegevens van zorgtrajecten om de kwaliteit in de branche te verhogen. De eisende partijen vinden dat niet wordt voldaan…