Inzage in dossiers van kinderen met psychische problemen door fout

Facebooktwitterlinkedinmail

3 oktober 2020 – De dossiers van kinderen met psychische problemen waren enige tijd toegankelijk voor onbevoegden, zo meldt RTL Nieuws na onderzoek. Dit kwam omdat Kenter Jeugdhulp de  oude website jeugdriagg.nl niet beveiligd had afgesloten, zo meldt de NOS

Vanwege deze fout RTL Nieuws kon de website en de bijbehorende e-mailadres overnemen en  kreeg zo inzage in e-mails die nog binnenkwamen. Hierin stonden onder andere  medische dossiers. De dossiers bevatten onder meer namen van kinderen, met details over hun thuissituatie, psychische aandoeningen, drugsgebruik en problemen op school.

Ook was het dankzij het lek mogelijk om toegang te krijgen tot een database met namen, adressen en burgerservicenummers van miljoenen zorgverzekerde Nederlanders. In deze database was ook te zien bij welke zorgverzekering iemand zit, welke pakketten diegene heeft en wat zijn of haar verzekeringsnummer is. RTL benadrukt dat het gaat om informatie die kan worden misbruikt door cybercriminelen.

Kenter Jeugdhulp zegt “zeer geschrokken” te zijn en betreurt dat dit kon gebeuren. Het niet goed afsluiten van de domeinnaam noemt Kenter een “menselijke fout”. “We hebben vastgesteld dat de gegevens van onze cliënten en die van zorgverzekerden alleen in de handen van de betreffende onderzoeker van RTL Nieuws zijn terechtgekomen en niet in handen van derden.”

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 1547 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail