LOC: inter­netcon­sultatie over gepseudonimiseerde per­soonsgegevens

Facebooktwitterlinkedinmail

27 augustus 2019 – Op dit moment is er een internetconsultatie over gepseudonimiseerde persoonsgegevens. De overheid wil de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz) veranderen. Er zijn diverse verplichte registraties in de verslavingszorg en de traumazorg, waarvoor gepseudonimiseerde persoonsgegevens aangeleverd worden.

Nu is het niet toegestaan om zonder toestemming van de persoon om wie het gaat deze gegevens te verzamelen en aan te leveren aan een database. De overheid wil de wet zo veranderen dat dat wel zonder toestemming mag.

Ervaringsdeskundigen en privacydeskundigen hebben bij LOC gemeld dat zij zich daar grote zorgen over maken. Zij willen helemaal niet dat hun persoonlijke gegevens aangeleverd worden bij een landelijke database. Ook als die gegevens gepseudonimiseerd zijn. Zij geven aan het ongewenst te vinden dat aanlevering van gepseudonimiseerde persoonsgegevens nu gelegaliseerd wordt door een wetswijziging.

LOC heeft ook grote vraagtekens bij de wetswijziging. Er zou een discussie moeten zijn of je zulke gevoelige informatie wel moet aanleveren aan een landelijke database. In plaats daarvan is het voornemen met een wetswijziging de bestaande praktijk te legaliseren.

Het gaat in de internetconsultatie om de verslavingszorg en de traumazorg. Maar het idee dat we ten koste van veel moeten meten zien we breed in de zorg terug. Wie wil kan deze internetconsultatie invullen. De consulatie staat open tot en met 2 september 2019: https://www.internetconsultatie.nl/kwaliteitsregistraties 

De bezwaren van de ervaringsdeskundigen en privacydeskundigen staan verwoord in dit artikel

Bron: loc.nl 

Dit bericht is 2225 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail